ΚΟΣΜΟΣ

Λαβρόφ για Διάσκεψη Βερολίνου: Χαφτάρ - Σάρατζ δεν κατάφεραν να ξεκινήσουν «σοβαρό διάλογο»

Λαβρόφ για Διάσκεψη Βερολίνου: Χαφτάρ - Σάρατζ δεν κατάφεραν να ξεκινήσουν «σοβαρό διάλογο»
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Χρήσιμη χαρακτήρισε τη Διάσκεψη του Βερολίνου για το λιβυκό ζήτημα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δηλώνοντας ωστόσο ότι οι δύο εμπόλεμες πλευρές της σύγκρουσης στη Λιβύη δεν κατάφεραν να αρχίσουν «σοβαρό και σταθερό διάλογο.

«Η διάσκεψη ήταν πολύ χρήσιμη (...) αλλά είναι σαφές ότι επί του παρόντος δεν επιτεύχθηκε η έναρξη σοβαρού και σταθερού διαλόγου» μεταξύ του επικεφαλής της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNA), Φαγέζ αλ Σάρατζ, και του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χαφτάρ, δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στους δημοσιογράφους, από το αεροδρόμιο του Βερολίνου.

«Τα λιβυκά κόμματα έκαναν ένα μικρό βήμα εμπρός σε σχέση με τη συνάντηση στη Μόσχα, την περασμένη Δευτέρα, στο τέλος της οποίας ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ αρνήθηκε να υπογράψει μια συμφωνία εκεχειρίας, λέγοντας ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο», παραδέχτηκε ο Λαβρόφ.

Όπως στη Μόσχα, οι δύο αρχηγοί των αντίπαλων πλευρών δεν συναντήθηκαν στη γερμανική πρωτεύουσα, όπου οι ηγέτες των κυριότερων χωρών που εμπλέκονται στη σύγκρουση στη Λιβύη δεσμεύτηκαν να τηρούν το εμπάργκο όπλων που αποφασίστηκε το 2011 από τον ΟΗΕ και να απόσχουν από οποιαδήποτε ξένη «παρέμβαση» στη σύγκρουση.

Η Ρωσία, παρά τις αρνήσεις της, θεωρείται ύποπτη για υποστήριξη προς τον Χαλίφα Χαφτάρ. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συμμετείχε στη σημερινή σύνοδο κορυφής, μαζί με άλλους ηγέτες χωρών εμπλεκομένων στη σύγκρουση στη Λιβύη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ