ΚΟΣΜΟΣ

Διάσκεψη Βερολίνου - Κόντε: Ηγετικός ο ρόλος της Ιταλίας για την ειρήνευση στη Λιβύη

Διάσκεψη Βερολίνου - Κόντε: Ηγετικός ο ρόλος της Ιταλίας για την ειρήνευση στη Λιβύη
AP / Andrew Medichini

Η Ιταλία είναι έτοιμη να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην παρακολούθηση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στην Λιβύη, δήλωσε την Κυριακή ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, μετά την ολοκλήρωση της ειρηνευτικής Διάσκεψης στο Βερολίνο.

«Είμαστε απολύτως διαθέσιμοι να δώσουμε το "παρών" στην πρώτη γραμμή, όσον αφορά μια δέσμευση για την ανάληψη ευθύνης προς αυτήν την κατεύθυνση, για την παρακολούθηση της ειρήνης», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας στους δημοσιογράφους σε σχόλια που μεταδόθηκαν ζωντανά από την τηλεόραση.

«Προφανώς θα πρέπει να περάσουμε από ένα Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και στη συνέχεια να μπορέσουμε να καθορίσουμε αυτή τη δέσμευση έπειτα από αυτό», πρόσθεσε ο κ. Κόντε.

Οι ηγέτες που συναντήθηκαν στο Βερολίνο στη Διάσκεψη για το λιβυκό ζήτημα, δεσμεύονται να συνεχίσουν την πολιτική διαδικασία με συγκρότηση πολυμερούς επιτροπής για τον συντονισμό των δράσεων στη Λιβύη. Υπήρξε μάλιστα και μια δήλωση με ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας, «θα κληθούν να συμμετάσχουν και κράτη που δεν εκπροσωπήθηκαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου».

Οι συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής του Βερολίνου δεσμεύθηκαν επίσης να μην παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης.

Διάσκεψη του Βερολίνου: Συνεχίζεται η πολιτική διαδικασία στην Λιβύη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ