ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανική έκθεση: Η Ελλάδα αποτυγχάνει σκοπίμως στο προσφυγικό

Γερμανική έκθεση: Η Ελλάδα αποτυγχάνει σκοπίμως στο προσφυγικό
EUROKINISSI

Έκθεση της γερμανικής υπηρεσίας αναλύσεων Gasim, στην οποία συμμετέχουν οι γερμανικές αρχές ασφαλείας, αναφέρει πως η Ελλάδα αποτυγχάνει παταγωδός στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος

Όπως αναφέρεται στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Spiegel πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσα τους και παιδιά, ζουν στη χώρα μας χωρίς στέγη και υπό αντίξοες συνθήκες. Σύμφωνα με την έκθεση η κατάσταση στην Ελλάδα είναι «απάνθρωπη». Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε ένα έγγραφο αυτή τη κατάσταση ίσως αποτελεί προϊόν πολιτικής σκοπιμότητας ώστε «να ωθεί τους μετανάστες να εγκαταλείψουν το ταχύτερο δυνατόν την Ελλάδα για άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Στην έκθεση γίνεται επίσης λόγος για σοβαρή υποστελέχωση της ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου, κάτι που οδηγεί σε εξαιρετικά μεγάλα διαστήματα αναμονής για την επεξεργασία των αιτήσεων χορήγησης ασύλου, η οποία διαρκεί ακόμη και χρόνια. Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, σε αυτό το διάστημα οι άνθρωποι δεν υποστηρίζονται ούτε οικονομικά ούτε υλικά. Στηλιτεύεται ακόμη το ποσοστό απόρριψης των αιτήσεων ασύλου, που ανέρχεται σε 75%, όντας ασυνήθιστα υψηλό σε σύγκριση με πολλές άλλες χώρες της ΕΕ.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η Κομισιόν έχει ασκήσει οξεία κριτική στην Αθήνα, υπενθυμίζοντας έκθεση που παρουσιάστηκε χθες στις Βρυξέλλες και αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα παραμελεί σοβαρά την υποχρέωσή της να διενεργεί ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα (σ.σ. της ΕΕ)».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ