ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Πάνω από 100 δις το κόστος κατάργησης της Σένγκεν

Γαλλία: Πάνω από 100 δις το κόστος κατάργησης  της Σένγκεν
REUTERS/Wolfgang Rattay

Μια μόνιμη επιστροφή των συνοριακών ελέγχων εντός Σένγκεν  θα κοστίσει περίπου 110 δις ευρώ μέσα σε μια δεκαετία, σύμφωνα με  think tank που σχετίζεται με την γαλλική κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει μελέτη του France Strategie, μιας οργάνωσης συνδεδεμένης με το γραφείο του πρωθυπουργού, η επαναφορά των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση θα κοστίσει περίπου 0,8% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Μόνο για τη Γαλλία το ινστιτούτο υπολογίζει κόστος 1 έως 2 δις ευρώ μεσοπρόθεσμα και περίπου 10 δις ευρώ σε βάθος δεκαετίας.

Όπως αναφέρει η έκθεση, η γενίκευση των συνοριακών ελέγχων ισούται με έναν φόρο 3% στο εμπόριο ανάμεσα στις χώρες της ζώνης Σένγκεν κάτι που θα οδηγήσει σε μια πτώση του εμπορίου μεταξύ 10% και 20%. Περίπου το μισό κόστος αναμένεται να προέλθει από την αύξηση των τιμών του τουριστικού προϊόντος.

Αυτή τη στιγμή 6 χώρες της ζώνης Σένγκεν, ανάμεσα τους και η Γερμανία, έχουν επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους εξαιτίας του προσφυγικού. Το πιθανότερο σενάριο είναι οι έλεγχοι σε αυτές τις χώρες να παραταθούν έως μια διετία.

Συνθήκη Σένγκεν: Επιβεβαιώνει τo ενδεχόμενο για κλείσιμο συνόρων η Κομισιόν

ΔΗΜΟΦΙΛΗ