ΚΟΣΜΟΣ

Φόβοι ειδικών για ραγδαία εξάπλωση του Ζίκα το καλοκαίρι

Φόβοι ειδικών για ραγδαία εξάπλωση του Ζίκα το καλοκαίρι

Την ώρα που εμφανίζονται διαρκώς νέα κρούσματα του ιού Ζίκα σε χώρες της Αμερικής και της Ευρώπης, ειδικοί προειδοποιούν ότι το καλοκαίρι θα φέρει την παγκόσμια εξάπλωση του Ζίκα.

Όπως προειδοποιούν Αμερικανοί επιστήμονες, η άνοδος της θερμοκρασίας που θα ξεκινήσει από τον Απρίλιου θα την «αφύπνιση» των κουνουπιών-φορέων και θα έχει ως αποτέλεσμα την ραγδαία εξάπλωσή του.

Παράλληλα, το πρώτο κρούσμα του ιού Ζίκα που μεταδόθηκε εντός των ΗΠΑ και μέσω σεξουαλικής επαφής καταγράφθηκε στο Ντάλας του Τέξας. Οι υπηρεσίες Υγείας της κομητείας του Ντάλας επισήμαναν ότι ο ιός μεταδόθηκε μέσω της σεξουαλικής επαφής κι ότι το κρούσμα επιβεβαιώθηκε από τα Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών (CDC). «Ο ασθενής μολύνθηκε από τον ιό αφού ήλθε σε σεξουαλική επαφή με μία γυναίκα που είχε νοσήσει κι είχε επιστρέψει από μια χώρα όπου έχουν καταγραφθεί κρούσματα του ιού» διευκρινίζεται σε ένα δελτίο Τύπου.

Τι είναι ο ιός Ζίκα;
Είναι ένας ιός που μεταφέρεται από τα κουνούπια και προκαλεί πυρετό. Πήρε το όνομά του από δάσος της Ουγκάντα, όταν και ταυτοποιήθηκε σε μαϊμού, κατά τη διάρκεια επιδημία κίτρινου πυρετού, το 1947.

Τι συμβαίνει στη Λατινική Αμερική;
Οι αρχές υγείας της Βραζιλίας συνέδεσαν το Ζίκα με μία αύξηση της γέννησης βρεφών με μικροκεφαλία, η οποία περιορίζει την σωματική και πνευματική ανάπτυξη. Οι αρχές της Βραζιλίας έχουν καταγράψει 2.782 περιπτώσεις το 2015 και μόλις 147 το 2014 και 167 το 2013.
Έχουν καταγραφεί 40 θάνατοι πρόσφατα αυτών των βρεφών και οι ερευνητές της χώρας προειδοποιούν ότι οι περιπτώσεις θα πολλαπλασιαστούν τους επόμενους μήνες.

Πως μεταδίδεται;

Ο ιός Ζίκα μεταδίδεται από το είδος κουνουπιών Aedes, τα οποία επίσης ευθύνονται για την εξάπλωση του δάγγειου πυρετού, του κίτρινου πυρετου και του ιού Chikungunya. Μία μολυσμένη μητέρα το μεταφέρει στο νεογέννητο παιδί της. Έχει καταγραφεί μία περίπτωση που μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Ποια είναι τα συμπτώματα;
Μέσα σε διάστημα 3-12 ημερών μετά το δάγκωμα του κουνουπιού εμφανίζονται συμπτώματα πυρετού, φαγούρας, πονοκεφάλων, πόνων στις αρθρώσεις κτλ.

Πως θεραπεύεται;
Δεν υπάρχει εμβόλιο ή φάρμακο και οι ταξιδιώτες στη Λατινική Αμερική λαμβάνουν οδηγίες για να αποφεύγουν το δάγκωμα των κουνουπιών.

Διαβάστε ακόμη
Κρούσματα του ιού Ζίκα και στην Ιρλανδία
Ομάδα «κομάντο» για το Ζίκα ανακοίνωσε ο ΠΟΥ
Παγκόσμιος συναγερμός για την εξάπλωση του Ζίκα- Ο κίνδυνος για την Ελλάδα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ