ΚΟΣΜΟΣ

Νέος κοροναϊός: Αποκλεισμένοι 40 εκατ. Κινέζοι – Νέο νοσοκομείο μέσα σε 6 ημέρες στη Γουχάν

Νέος κοροναϊός: Αποκλεισμένοι 40 εκατ. Κινέζοι – Νέο νοσοκομείο μέσα σε 6 ημέρες στη Γουχάν
AP Photo/Ahn Young-joon

Μάχη με το χρόνο αλλά και με τις αντοχές των πολιτών δίνουν οι αρχές της Κίνας προκειμένου να σταματήσουν την περαιτέρω εξάπλωση του νέου κοροναϊού, καθώς πάνω από 40 εκατομμύρια Κινέζοι βρίσκονται αποκλεισμένοι στις πόλεις τους προπαραμονή της κινεζικής Πρωτοχρονιάς.

Οι δημοτικές αρχές του Πεκίνου καλούν τους πολίτες, που επιστρέφουν από περιοχές όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα του νέου κοροναϊού, να παραμένουν στο σπίτι τους για 14 ημέρες προκειμένου να ανακόψουν την εξάπλωσή του, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Beijing Daily.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, η επιδημία έχει προσβάλει 830 ανθρώπους και έχει στοιχίσει τη ζωή σε 26.

Ανάλογες οδηγίες έχουν εκδώσει και οι τοπικές αρχές στη Σανγκάη.

Η Κίνα έχει εντείνει τα μέτρα για τον περιορισμό του ιού, αναστέλλοντας τα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς σε 10 πόλεις, κλείνοντας ναούς, ακυρώνοντας κινηματογραφικές πρεμιέρες και επιταχύνοντας την κατασκευή νοσοκομείου στην πόλη Γουχάν, όπου έχουν εμφανιστεί τα περισσότερα κρούσματα, για τη νοσηλεία των ασθενών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Telegraph, το χωρητικότητας 1.000 κλινών νοσοκομείο αναμένεται να είναι έτοιμο μέσα στην εβδομάδα, δηλαδή μόλις 6(!) ημέρες μετά την έναρξη των εργασιών ανέγερσής του.

Αποκλεισμένη η Γουχάν

Την ίδια ώρα, η Ιαπωνία αναβάθμισε το επίπεδο προειδοποίησης για μολυσματικές ασθένειες για την κινεζική επαρχία Χουμπέι στη βαθμίδα 3, λέγοντας στους πολίτες της να μην ταξιδεύουν εκεί λόγω του νέου κοροναϊού, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Η πόλη Γουχάν, που θεωρείται το επίκεντρο της επιδημίας, βρίσκεται στην επαρχία αυτή. Η Ιαπωνία αναβάθμισε χθες το επίπεδο προειδοποίησης για την Γουχάν στη βαθμίδα 2 από το 1, καλώντας τους πολίτες της να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες επισκέψεις στην πόλη.

Παράλληλα, ανεστάλησαν οι πτήσεις από την Γουχάν προς τη Μόσχα, λόγω των φόβων για εξάπλωση του κοροναϊού, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Τρεις οι ασθενείς στη Σιγκαπούρη

Η Σιγκαπούρη επιβεβαίωσε άλλα δύο κρούσματα του νέου κοροναϊού, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της, μία ημέρα αφού εντοπίσθηκε το πρώτο κρούσμα της νόσου που προερχόταν από την Κίνα.

Το υπουργείο ανακοίνωσε πως περιμένει περισσότερα εισαγόμενα κρούσματα λόγω των πολλών ανθρώπων που ταξιδεύουν εκεί από την Κίνα. Η Σιγκαπούρη έχει αυτή τη στιγμή τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ