ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχείς μετασεισμοί στην Τουρκία - 5,1 Ρίχτερ ο ισχυρότερος

Συνεχείς μετασεισμοί στην Τουρκία - 5,1 Ρίχτερ ο ισχυρότερος
IHA via AP

Συνεχείς μετασεισμοί σημειώνονται κοντά στο Ελαγίζ της Τουρκίας με τον ισχυρότερο να είναι 5,1 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο.

Η μετασεισμική δραστηριότητα είναι έντονη στη χώρα μετά τον φονικό σεισμό 6,8 Ρίχτερ το βράδυ της Παρασκευής που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 22 ανθρώπους.

Την τελευταία ώρα σημειώθηκαν τέσσερις σεισμοί μεγέθους 5.1, 4.5, 4.4 και 3.7 βαθμών.

Capture copy

Παπαδόπουλος στο CNN Greece: Αναμένονται ισχυροί μετασεισμοί

«Σφοδρή» χαρακτήρισε τη σεισμική δόνηση που σημειώθηκε νωρίτερα στην Τουρκία, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στο CNN Greece.

«Η Τουρκία βρίσκεται υπό την απειλή μετασεισμών μεγέθους έως και 6,5 Ρίχτερ», σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο. Επικαλούμενος τα στοιχεία του έγκυρου Γερμανικού Γεωφυσικού Ινστιτούτου, ο κ. Παπαδόπουλος εξηγεί πως «το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται στο ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας, στο νότιο τμήμα της Τουρκίας, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Στο κατά πόσο εγείρονται ανησυχίες για τον ελλαδικό χώρο, ο κ. Παπαδόπουλος απαντά πως «πρόκειται για μία σεισμική δραστηριότητα αρκετά μακριά από την Ελλάδα», ωστόσο «αυτές τις ώρες, δεν μπορεί να δοθεί κατηγορηματική απάντηση, είτε θετική είτε αρνητική».

Ερωτηθείς για το αν ο ισχυρός σεισμός συνδέεται με τη σεισμική δόνηση των 5,3 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 22 Ιανουαρίου στην Τουρκία και είχε γίνει αισθητός σε Μυτιλήνη και Χίο, απαντά κατηγορηματικά πως «όχι», καθώς το επίκεντρο της νέας σεισμικής δραστηριότητας απέχει περίπου 600 χιλιόμετρα από το σεισμό της Τετάρτης.

Τι είναι το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας

Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, το ρήγμα που έχει ενεργοποιηθεί είναι της Ανατολικής Ανατολίας.

Η περιοχή του Ελαζίγ βρίσκεται επάνω στο ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας, το οποίο έχει δώσει ισχυρούς σεισμούς στο παρελθόν. Ειδικά στην περιοχή του Ελαζίγ, είχε σημειωθεί ισχυρός σεισμός μεγέθους 6 βαθμών το 2010.

Στη δόνηση αυτη είχαν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τουρκίας 41 άτομα και είχαν τραυματιστεί άλλα 34.


anatolia

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ