ΚΟΣΜΟΣ

Στη δεύτερη θέση οι Podemos σύμφωνα με δημοσκόπηση

Στη δεύτερη θέση οι Podemos σύμφωνα με δημοσκόπηση
REUTERS/Sergio Perez

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση οι Podemos θα μπορούσαν να βρεθούν στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αν γίνονταν σήμερα εκλογές, ξεπερνώντας σε ποσοστά τους ισπανούς σοσιαλιστές.

Το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης αναμένεται να βαρύνει σημαντικά στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, για μια συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ των αριστερών δυνάμεων και των σοσιαλιστών, μετά το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η Ισπανία από την εκλογική αναμέτρηση του περασμένου Δεκεμβρίου.

Το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι, σύμφωνα με την δημοσκόπηση, αν γίνονταν εκλογές σήμερα θα έβγαινε πρώτο με 28,8% των ψήφων σε σχέση με το 28,72% που είχε λάβει στις 20 Δεκεμβρίου, ωστόσο πάλι θα αδυνατούσε να κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών, σύμφωνα με το Κέντρο Κοινωνιολογικών Ερευνών (CIS).

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την δημοσκόπηση, οι Σοσιαλιστές θα μπορούσαν να καταγράψουν μείωση των ποσοστών τους, στο 20,5% σε σχέση με το 22,02% της εκλογικής αναμέτρησης, ενώ οι Podemos θα μπορούσαν να αγγίξουν το 21,9% από το 20,65%.

Το νεοεμφανιζόμενο φιλελεύθερο κόμμα των Ciudadanos θα ήταν τέταρτο, με 13,3% σε σχέση με το 13,93% της πρόσφατης εκλογικής αναμέτρησης.

Η έρευνα του CIS διενεργήθηκε σε δείγμα 2.496 ανθρώπων, μέσω συνέντευξης, το χρονικό διάστημα από τις 2 Ιανουαρίου μέχρι τις 11 Ιανουαρίου, πριν ο Ραχόι αποφασίσει να αρνηθεί την εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης και λάβει την εντολή ο σοσιαλιστής ηγέτης Πέδρο Σάντσεθ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ