ΚΟΣΜΟΣ

Λεονταρισμοί Τουρκίας κατά του σχεδίου Τραμπ για τη Μέση Ανατολή

Λεονταρισμοί Τουρκίας κατά του σχεδίου Τραμπ για τη Μέση Ανατολή
(AP Photo/Burhan Ozbilici)

Με κοινή διακήρυξη, η τουρκική εθνοσυνέλευση καταδίκασε την Τετάρτη το ειρηνευτικό σχέδιο που παρουσίασε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για τη Μέση Ανατολή.

Περιγράφοντας την λεγόμενη «συμφωνία του αιώνα», ως «σχέδιο αστάθειας και σύγκρουσης», οι Τούρκοι νομοθέτες υπογράμμισαν ότι απέκλεισε τους Παλαιστίνιους, «ένα από τα δύο μέρη» της διαμάχης μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, μεταδίδει το Anadolu.

«Το σχέδιο είναι αντίθετο στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και στην προοπτική λύσης των δύο κρατών», αναφέρεται στην διακήρυξη, καταγγέλλοντας ότι επιδιώκει να μετατρέψει την κατοχή της Παλαιστίνης σε προσάρτησή της.

Στη διακήρυξη τονίζεται, ακόμα, ότι η Τουρκία δεν θα υποστηρίξει ποτέ καμιά πρωτοβουλία που «αγνοεί τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες των Παλαιστινίων».

Η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα θεμελιώδη δικαιώματα των Παλαιστινίων στους διεθνείς τομείς, προστίθεται.

Όλα τα μέρη που εκπροσωπούνται στην εθνοσυνέλευση υπέγραψαν τη διακήρυξη.

Την Τρίτη, ο Τραμπ παρουσίασε το σχέδιό του για τη Μέση Ανατολή το οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στην Ιερουσαλήμ ως «την αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από την πλευρά του, χαρακτήρισε το σχέδιο νωρίτερα την Τετάρτη, «εντελώς απαράδεκτο».

«Η Ιερουσαλήμ είναι ιερή για τους μουσουλμάνους. Το σχέδιο που προβλέπει να δοθεί η Ιερουσαλήμ στο Ισραήλ είναι εντελώς απαράδεκτο», δήλωσε ο Ερντογάν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu. «Είναι ένα σχέδιο που έχει στόχο να νομιμοποιήσει την ισραηλινή κατοχή», κατήγγειλε.

Το σχέδιο των ΗΠΑ προβλέπει, επίσης, την προσάρτηση περιοχών της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ, κάτι που χαροποίησε ιδιαίτερα τους Ισραηλινούς, αλλά προκάλεσε την οργή των Παλαιστίνιων.

Μεταξύ των πολλών ευαίσθητων ζητημάτων στα οποία αναφέρεται το σχέδιο είναι και η προσάρτηση από το Ισραήλ εβραϊκών οικισμών που δημιουργήθηκαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη μετά το 1967, κυρίως στην κοιλάδα του Ιορδάνη, η οποία προβλέπεται να γίνει το ανατολικό σύνορο του Ισραήλ.

«Το σχέδιο αυτό έχει στόχο να επιβάλει στους Παλαιστίνιους ένα ακόμη τετελεσμένο», κατήγγειλε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Ακόμη κι αν κάποιες αραβικές χώρες τους γυρίσουν την πλάτη, εμείς θα εξακολουθήσουμε να απευθυνόμαστε στους διεθνείς θεσμούς για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των Παλαιστινίων και της Ιερουσαλήμ», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ