ΚΟΣΜΟΣ

Οργή στο Μεξικό για τη δολοφονία βρέφους επτά μηνών

Οργή στο Μεξικό για τη δολοφονία βρέφους επτά μηνών
Μεξικανοί πολίτες κρατούν μπαλόνια για να τιμήσουν τη μνήμη των νεκρών σε αυτό που έμεινε γνωστό ως η «Σφαγή του Σαλβαρκάρ», όταν στις 31 Ιανουαρίου 2010, δεκαπέντε άνθρωποι δολοφονήθηκαν σε σχολική γιορτή στο Villas de Salvarcar. Η φωτογραφία είναι από τις 30 Ιανουαρίου 2016. Η κοινή γνώμη στο Μεξικό έχει εξοργιστεί από τη βία που κατακλύζει τη χώρα REUTERS/Jose Luis Gonzalez

Η εικόνα μιας νεκρής οικογένειας με το μωρό της έχει προκαλέσει οργή στο Μεξικό. Η εικόνα δείχνει την οικογένεια αφού πυροβολήθηκε μέχρι θανάτου έξω από παντοπωλείο στην κωμόπολης Πινοτέπα Νασιονάλ (Pinotepa Nacional) στην πολιτεία Ουαχάκα (Oaxaca), την περασμένη Κυριακή.

Ένοπλοι άνδρες πυροβόλησαν και σκότωσαν την οικογένεια, ανακοίνωσαν οι αρχές. Εκπρόσωποι της εισαγγελίας της Ουαχάκα δήλωσαν στο CNN ότι ο 24χρονος Χουάν Αλμπέρτο Πάνο Ράμος (Juan Alberto Pano Ramos) κρατούσε τον επτά μηνών γιό του Μάρκος Μιγκέλ Πάνο Κολόν (Marcos Miguel Pano Colon), όταν η οικογένειά του δέχθηκε πυροβολισμούς την Παρασκευή στις 20:40. Η 17χρονη μητέρα του μωρού ονόματι Άλμπα Ιζαμπελ Κολόν (Alba Isabel Colon) επίσης σκοτώθηκε.

Η εικόνα, που κάνει τον γύρο του διαδικτύου, δείχνει το βρέφος και το γεμάτο αίμα ζιπουνάκι του. Το βρέφος βρίσκεται με το κεφάλι στο πάτωμα, πάνω στον πατέρα του. Η νεαρή μητέρα βρίσκεται και αυτή νεκρή στο βάθος φορώντας τζιν σόρτς και μία κόκκινη μπλούζα.

Πολλοί συγκρίνουν την φωτογραφία με εκείνη του Αϊλάν Κουρντί (Aylan Kurdi), του τρίχρονου Σύρου πρόσφυγα, του οποίου το σώμα ξεβράστηκε σε τουρκική παραλία μετά τον πνιγμό του στο Αιγαίο.

«Θυμάστε το αγόρι από τη Συρία;», ρωτά ένας χρήστης με το όνομα Solo Acapulco στο Facebook.

Θυμάστε που όλοι αγανακτήσατε και βάλατε ακόμη και σημαία για να δείξετε την διαμαρτυρία σας στο Facebook; Καλά, αυτό συμβαίνει στο Μεξικό, στην Πινοτέπα Νασιονάλ για αν είμαι ακριβής, όπου έμποροι ναρκωτικών σκότωσαν μία οικογένεια μαζί με το επτά μηνών αγγελούδι της.

«Δεν υπάρχει καμία αγανάκτηση για ότι συνέβη στην Πινετόπα Νασιονάλ;» αναρωτιέται ένας χρήστης του Twitter και επανέρχεται: «Εμείς οι Μεξικανοί φαίνεται να είμαστε πιο συμπονετικοί για ότι συμβαίνει στους άλλους παρά για ότι συμβαίνει σε εμάς».

Ο χρήστης, που εμφανίζεται με το όνομα Personal Jesus («Προσωπικός Χριστός»), ανέβασε μια φωτογραφία του νεκρού βρέφους και της οικογένειάς του δίπλα στην φωτογραφία του μικρού Αϊλάν.

Αρθρογραφόντας στην ιστοσελίδα La Silla Rotta , ο συγγραφέας Οκτάβιο Μαρτίνεζ Μίτσελ (Octavio Martinez Michel) ρωτά: «Υπάρχει κάτι πιο άδικο από την εν ψυχρώ δολοφονία μιας οικογένειας που μεταφέρει ένα μωρό στην αγκαλιά της;» ρωτάει ο Μαρτίνεζ.

Το άρθρο του συνοδεύεται από το γράφημα μιας μεξικανικής σημαίας με το σχέδιο του νεκρού μωρού στο φόντο της.

Οι εισαγγελικές αρχές δήλωσαν ότι το κίνητρο για την δολοφονία της οικογένειας φαίνεται να είναι η εμπλοκή των γονέων του μικρού Μάρκος με τα ναρκωτικά.

«Αντίπαλη συμμορία εμπόρων ναρκωτικών από την γειτονική πολιτεία του Γκερέρο (Guerrero) τους εντόπισε και τους πυροβόλησε», είπαν οι εισαγγελείς σε δήλωσή τους στο CNN, προσθέτοντας ότι οι γονείς του μωρού ήταν έμποροι ναρκωτικών.

Ύποπτος, που αναγνωρίστηκε ως ο ναρκέμπορος Ισίντορο Γκονζάλες Τζερόνιμο (Isidoro Gonzales Geronimo) ή El Isis, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στην Ουαχάκα την ίδια μέρα, ανακοίνωσε το γραφείο του Εισαγγελέα. Σύμφωνα με τις αρχές, το ζευγάρι εργαζόταν για τον Γκονζάλες, που δραστηριοποιούνταν στις περιοχές του Γκερέρο.

Το Σάββατο 30 Ιανουαρίου, μια ημέρα μετά τις δολοφονίες, τέσσερα άτομα που σχετίζονταν με την δολοφονία του Γκονζάλες συνελήφθησαν.

Η βία που σχετίζεται με τα ναρκωτικά αποτελεί μάστιγα στη πολιτεία Γκερέρο τα τελευταία χρόνια. Πέρυσι μόνο, στην πολιτεία αυτή είχαν καταγραφεί 2,016 περιστατικά ανθρωποκτονιών, τα περισσότερα από κάθε άλλη πολιτεία του Μεξικό, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης.

Αυτό το κύμα βίας φέρεται να μεταφέρθηκε και στην Ουαχάκα, όπου διέμεναν οι γονείς του μωρού. Όπως ανακοίνωσαν οι τις αρχές, η οικογένεια των Πάνο είχε μετακομίσει εκεί πρόσφατα.

Το ίδιο βράδυ που πυροβολήθηκε η οικογένεια στην κωμόπολη της Πινοτέπα Νασιονάλ, μία άλλη τριμελής οικογένεια –ανάμεσά της ένα 14χρονο κορίτσι- δολοφονήθηκαν στην πολή Μιαχουατλάν (Miahuatlan) της Ουαχάκα.

Outrage over slain baby and family ignites on social media in Mexico
By Rafael Romo, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ