ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ 2020: «Χωρίς αντίπαλο» ο Τραμπ στην Αϊόβα – Φιάσκο στις εσωκομματικές των Δημοκρατικών

Εκλογές ΗΠΑ 2020: «Χωρίς αντίπαλο» ο Τραμπ στην Αϊόβα – Φιάσκο στις εσωκομματικές των Δημοκρατικών
AP Photo/Marcio Jose Sanchez

Τη νίκη, και μάλιστα με διαφορά, της εσωκομματικής διαδικασίας των Ρεπουμπλικανών στην Αϊόβα, κατέκτησε ο Ντόναλντ Τραμπ, παρά τη δικαστική του περιπέτεια, την ώρα που αντίστοιχη διαδικασία στο αντίπαλο στρατόπεδο εξελίχθηκε σε «φιάσκο» λόγω της τεράστιας καθυστέρησης στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προβλέπεται πως θα είναι -με τεράστια διαφορά- ο νικητής της εσωκομματικής διαδικασίας των Ρεπουμπλικάνων στην Αϊόβα για την ανάδειξη του υποψήφιου της παράταξης στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, μετέδωσαν το CNN και άλλα αμερικανικά ΜΜΕ, αφού συνάντησε πρακτικά μηδενική αντίσταση.

Οι δύο μάλλον άγνωστοι αντίπαλοι του Τραμπ στην εσωκομματική διαδικασία στην πολιτεία μετά βίας εξασφάλισαν ο καθένας το 1% των ψήφων, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας The New York Times, που σημειώνει ότι έχουν ήδη γίνει γνωστά τα αποτελέσματα από τα περισσότερα εκλογικά κέντρα.

Αρκετές πολιτειακές οργανώσεις των Ρεπουμπλικάνων έχουν ήδη ακυρώσει τις αντίστοιχες διαδικασίες που θα οργανώνονταν φέτος, εξαιτίας της μεγάλης υποστήριξης που απολαμβάνει ο πρόεδρος μεταξύ των μελών τους.

«Ανακολουθίες» στα αποτελέσματα των Δημοκρατικών

Στο αντίπαλο στρατόπεδο, εκείνο των Δημοκρατικών, ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, ηγέτης της αριστερής πτέρυγας, έδωσε στη δημοσιότητα δικά του στοιχεία για την έκβαση της πρώτης εσωκομματικής ψηφοφορίας για την ανάδειξη του υποψηφίου του κόμματος στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, η οποία διεξήχθη χθες στην Άιοβα, αλλά με τη διαδικασία να εξελίσσεται σε φιάσκο, καθώς έχει υπάρξει τεράστια καθυστέρηση στην ανακοίνωση του αποτελέσματος λόγω «ανακολουθιών».

sanders


Πηγή: AP Photo/Pablo Martinez Monsivais

Ο Σάντερς ανέφερε ότι έρχεται πρώτος, ενώ τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει ο κεντρώος πρώην δήμαρχος της πόλης Σάουθ Μπεντ της Νεβάδας Πιτ Μπούτιτζετζ.

«Λόγω της αδυναμίας (της οργάνωσης) του Δημοκρατικού Κόμματος στην Άιοβα να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα» η ομάδα του «Μπέρνι» έδωσε τα δικά της στοιχεία, τα οποία βασίζονται στην καταμέτρηση του 40% των εκλογικών κέντρων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εκστρατείας του, ο Σάντερς λαμβάνει 28,62%, ο Μπούτιτζετζ έρχεται δεύτερος με το 25,71%, η προοδευτική γερουσιάστρια Ελίζαμπεθ Γουόρεν 18,42% και ο πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν καταλαμβάνει παρά την τέταρτη θέση, με το 15,08%, κάτι που εάν επιβεβαιωθεί θα αποτελεί βαριά ήττα γι’ αυτόν.

Επιμένουν στην καταδίκη Τραμπ οι πολιτικοί του αντίπαλοι

Παρά το γεγονός ότι η αθώωση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θεωρείται σχεδόν βέβαιη από την Γερουσία, οι Δημοκρατικοί, που τον οδήγησαν στη δίκη, επέμεναν χθες δυναμικά στην καταδίκη του.

Οι ίδιοι τον χαρακτήρισαν άνθρωπο χωρίς ηθική πυξίδα, ο οποίος πρέπει να απομακρυνθεί από τα καθήκοντά του για να προστατευθεί η αμερικανική δημοκρατία.

Ο βουλευτής των Δημοκρατικών Άνταμ Σιφ ολοκλήρωσε την τοποθέτηση των κατηγόρων για λογαριασμό των επτά Δημοκρατικών βουλευτών που παρουσίασαν και υποστήριξαν το κατηγορητήριο στην Γερουσία.
Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι του Αμερικανού προέδρου χαρακτήρισαν την δίωξή του πολιτικά υποκινούμενη, αβάσιμη και απερίσκεπτη.

«Έχουμε αποδείξει την ενοχή του Ντόναλντ Τραμπ. Τώρα δικάστε αδέκαστα και καταδικάστε τον», δήλωσε ο Σιφ επιτιθέμενος στον Τραμπ, σε ασυνήθιστα προσωπικό τόνο και απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους γερουσιαστές.

«Αυτός [ο Τραμπ] πρόδωσε την εθνική μας ασφάλεια και θα το ξανακάνει. Ο ίδιος παραβίασε την εκλογική διαδικασία και θα το ξανακάνει. (...) Αν βρείτε το κουράγιο να ορθώσετε το ανάστημά σας, να πείτε την πικρή αλήθεια για τα σφάλματα που έγιναν, η θέση σας θα είναι μεταξύ των Δαβίδ που νίκησαν το Γολιάθ. Αν μόνο εσείς πείτε 'Αρκετά'.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ