ΚΟΣΜΟΣ

Πολιτικός «σεισμός» στη Γερμανία λόγω Θουριγγίας - Παραιτήθηκε ο Τόμας Κέμεριχ

Πολιτικός «σεισμός» στη Γερμανία λόγω Θουριγγίας - Παραιτήθηκε ο Τόμας Κέμεριχ
(Martin Schutt/dpa via AP)

Την παραίτησή του από το αξίωμα του πρωθυπουργού της Θουριγγίας ένα 24ωρο αφότου εξελέγη, ανακοίνωσε ο Τόμας Κέμεριχ μετά τον «πολιτικό σεισμό» που προκλήθηκε από την εκλογή του, με τις ψήφους του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD).

Ο ίδιος περιέγραψε την παραίτησή του ως αναπόφευκτη και ανακοίνωσε ότι η Κοινοβουλευτική του Ομάδα θα ζητήσει την διάλυση του τοπικού Κοινοβουλίου, προκειμένου «να φύγει η ρετσινιά» της στήριξης της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) από το πόστο του πρωθυπουργού.

«Οι δημοκράτες χρειάζονται δημοκρατικές πλειοψηφίες, οι οποίες προφανώς δεν υπάρχουν σε αυτήν την Βουλή», τόνισε ο κ. Κέμεριχ.

Ο Κέμεριχ απέρριψε τις εικασίες ότι οι Φιλελεύθεροι και ίσως οι Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ γνώριζαν τα σχέδια της AfD να παρακάμψουν τον δικό τους υποψήφιο και να ψηφίσουν αυτόν.

«Συνεργασία με την AfD δεν υπάρχει, δεν υπήρξε και δεν θα υπάρξει ποτέ», δήλωσε εμφατικά.

Εξάλλου, λίγες ώρες μετά την επεισοδιακή ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας στο κοινοβούλιο της Ερφούρτης, χιλιάδες Γερμανοί συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας τόσο στη Θουριγγία όσο και στο Βερολίνο, μπροστά από τα κεντρικά γραφεία του FDP, αλλά και στην Κολωνία, στη Λειψία, στη Φρανκφούρτη, στο Μόναχο και στο Μαγδεμβούργο.

Μέρκελ: «Κακή μέρα για τη δημοκρατία»

Νωρίτερα, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε «ασυγχώρητη πράξη» τη σύμπραξη των Χριστιανοδημοκρατών με την AfD για την εκλογή του Κέμεριχ.

«Ήταν μια κακή μέρα για τη Δημοκρατία», δήλωσε η καγκελάριος από την πρωτεύουσα της Νότιας Αφρικής Πρετόρια, προσθέτοντας ότι οι Χριστιανοδημοκράτες του κρατιδίου «παραβίασαν τη βασική πεποίθηση» τόσο τη δική της όσο και ολόκληρου του κόμματος ότι δεν θα πρέπει να κερδίζονται πλειοψηφίες με τη βοήθεια του AfD .

Το ζητούμενο τώρα είναι να «διορθωθεί» το λάθος, με άλλα λόγια να διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές στη Θουριγγία.

Πόσο πιθανές είναι οι πρόωρες εκλογές;

Και πλέον το ερώτημα είναι τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα και πόσο πιθανές είναι οι πρόωρες εκλογές.

«Η Θουριγγία ήταν πεδίο πειραματισμού για την πρώτη κυβέρνηση Αριστεράς, SPD και Πρασίνων στην Γερμανία. Και παραμένει πεδίο πειραματισμού -τώρα υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες», σχολίασε κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης.

Για «σημείο καμπής στην μεταπολεμική πολιτική ιστορία» της Γερμανίας κάνει λόγο σε σχόλιό της η Handelsblatt και προβλέπει ότι το τίμημα που θα πληρώσουν CDU και FDP θα είναι τελικά πολύ υψηλό.

Το μόνο ξεκάθαρο είναι πως μετά τις εκλογές του 2017 τα συγκυβερνώντα κόμματα φαίνεται ότι δυσκολεύονται εξαιρετικά να λάβουν με τα δύο κόμματα να αδυνατούν να συμφωνήσουν σε βασικά θέματα, όπως η βασική σύνταξη, τα μέτρα για το κλίμα, την αυτοκινητοβιομηχανία, τα ενοίκια κ.ο.κ. Η όποια τελική συμφωνία συνήθως επικρίνεται από την αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ ως «δειλή» και αναποτελεσματική, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι τα δύο κόμματα ανησυχούν κυρίως για το πώς δεν θα εμφανιστούν ότι υποχώρησαν. Το SPD απειλεί με αποχώρηση από την κυβέρνηση, ενώ η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) αγωνίζεται να δείξει στους ψηφοφόρους της ότι παραμένει κυρίαρχος του παιχνιδιού.

Για πολλούς αναλυτές, η μοναδική δύναμη που συντηρεί την σημερινή κυβέρνηση είναι ο φόβος για το αύριο. Και μετά; Τι θα συμβεί εάν το SPD αποφασίσει να εγκαταλείψει τον κυβερνητικό συνασπισμό; Θα περάσει αυτομάτως στην αντιπολίτευση και θα ξανακερδίσει τους χαμένους ψηφοφόρους του; Ή θα χρεωθεί την αποτυχία της κυβέρνησης και την αποσταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος, καθώς η χώρα θα οδηγηθεί είτε σε κυβέρνηση μειοψηφίας είτε σε νέες εκλογές, κάτι ασυνήθιστο για την παραδοσιακά σταθερή και προβλέψιμη Γερμανία.

Ακόμη και οι δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν πλέον ότι η παλιά πεποίθηση πως οι πολίτες δεν επιθυμούν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, μάλλον έχει κλονιστεί. Η συζήτηση για το μέλλον της γερμανικής κυβέρνησης λαμβάνει πλέον δραματικούς τόνους καθώς η γερμανική πολιτική σκηνή εγκαταλείπει την παλιά «προβλεψιμότητα» και ανακαλύπτει το …άγνωστο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ