ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Επιστρέφει προσωρινά ο Κέμεριχ ως πρωθυπουργός της Θουριγγίας

Γερμανία: Επιστρέφει προσωρινά ο Κέμεριχ ως πρωθυπουργός της Θουριγγίας
AP / Martin Schutt

Παρά την ανακοίνωση, την Πέμπτη, της παραίτησής του, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η εκλογή του με τις ψήφους της ακροδεξιάς, ο Τόμας Κέμεριχ φαίνεται ότι θα παραμείνει ακόμη ως Πρωθυπουργός στη Θουριγγία, προκειμένου να μην υπάρξει νομικό και διοικητικό πρόβλημα για το κρατίδιο.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Κέμεριχ νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, προς το παρόν δεν συνιστάται να εγκαταλείψει τη θέση του, καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση έχει αποχωρήσει ενώ δεν ορίστηκε ποτέ νέο υπουργικό συμβούλιο.

Η νομική υπηρεσία του κρατιδίου, εξήγησε, ότι πρότεινε ομόφωνα την παραμονή του στην πρωθυπουργία, τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στο Κοινοβούλιο και να κριθεί το ερώτημα της διάλυσής του και της προκήρυξης νέων εκλογών. Ο ίδιος, ωστόσο, τόνισε ότι επιθυμία του είναι να αποχωρήσει το συντομότερο δυνατό.

Ο πρωθυπουργός της Θουριγγίας πάντως ανακοίνωσε σήμερα ότι παραιτείται του δικαιώματος για αποδοχές ύψους περίπου 94.000 ευρώ για την σύντομη παραμονή του στη θέση, έπειτα από δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για «σκάνδαλο».

Σύμφωνα με το δίκτυο «RedaktionsNetzwerksDeutschland», εάν ο κ. Κέμεριχ αποχωρούσε ήδη από την Πέμπτη από τη θέση του, έπειτα από θητεία περίπου 25 ωρών, θα λάμβανε μισθό ενός μήνα, δηλαδή περίπου 17.500 ευρώ, ενώ κατά την αποχώρησή του θα έπρεπε να λάβει και εφάπαξ ποσό ύψους περίπου 75.000 ευρώ.

Το ποσό υπολογίζεται με βάση τον χρόνο παραμονής στη θέση, το ελάχιστο, ωστόσο, είναι οι έξι μήνες.

Σταϊνμάιερ: Το δηλητήριο του εθνικισμού διεισδύει στις συζητήσεις των Γερμανών

Δημοσκόπηση - κόλαφος για Χριστιανοδημοκράτες και Φιλελεύθερους

Την ίδια στιγμή, πάντως, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) και οι Φιλελεύθεροι (FDP) φαίνεται ότι χρεώνονται ήδη την ευθύνη για το χάος που προκλήθηκε από την εκλογή του Τόμας Κέμεριχ (FDP) ως πρωθυπουργού της Βαυαρίας, με τις ψήφους του CDU αλλά και της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD).

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε στο κρατίδιο το Ινστιτούτο Forsa για λογαριασμό των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών RTL και ntv, το CDU, το οποίο στις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου τερμάτισε τρίτο με ποσοστό 21,7%, θα έχανε σήμερα περίπου δέκα μονάδες και θα έπεφτε στο 12%.

Το FDP, το οποίο είχε εξασφαλίσει την είσοδό του στο τοπικό κοινοβούλιο με μόλις 70 ψήφους και ποσοστό 5%, θα έμενε σήμερα εκτός, περιοριζόμενο σε ποσοστό 4%. Η Αριστερά, η οποία είχε κερδίσει τις εκλογές εμφανίζεται να ενισχύεται κατά 6 μονάδες και να φθάνει στο 37%, ενώ οι Πράσινοι από το 5,2% θα ανέβαιναν στο 7%, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα από το 8,2% στο 9% και η ΑfD από 23,4% σε 24%.

Η συντριπτική πλειοψηφία (77%) των πολιτών στην Θουριγγία εκτιμά ως «λιγότερο καλό» ή ως «κακό» το γεγονός ότι ο Τόμας Κέμεριχ ανέχθηκε να εκλεγεί και με τις ψήφους της ΑfD, ενώ το 20% έχει αντίθετη άποψη.

Το 56% όσων συμμετείχαν στην δημοσκόπηση εκτιμούν πάντως ότι η εκλογή του με αυτόν τον τρόπο θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο την Θουριγγία αλλά και το πολιτικό σύστημα συνολικά στη χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ