ΚΟΣΜΟΣ

Το τελευταίο αποκαλυπτικό άρθρο του Ιταλού ερευνητή πριν τη δολοφονία του

Το τελευταίο αποκαλυπτικό άρθρο του Ιταλού ερευνητή πριν τη δολοφονία του
Facebook

Το τελευταίο άρθρο του Τζούλιο Ρετζένι, του Iταλού ερευνητή ο οποίος βρέθηκε δολοφονημένος στο Κάιρο στο οποίο ασκούσε κριτική στο «αυταρχικό και καταπιεστικό» καθεστώς της Αιγύπτου, είδε το φως της δημοσιότητας την Παρασκευή από την εφημερίδα Μεσατζέρο.

Ο Τζούλιο Ρετζένι, διδακτορικός ερευνητής του Κέμπριτζ, ζούσε στο Κάιρο προκειμένου να ολοκληρώσει το διδακτορικό του για την αιγυπτιακή οικονομία. Θεωρούνταν ειδικός στο εργατικό κίνημα της Αιγύπτου και έγραφε στην εφημερίδα με ψευδώνυμο. Στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα δημοσίευσε, παρά τη θέληση της οικογένειας του Ρετζένι, το τελευταίο του άρθρο. Σε αυτό περιέγραφε μια ζωντανή συζήτηση με πάνω από 100 συνδικαλιστές και ασκούσε κριτική στην κυβέρνηση του Αμπντέλ Φαταχ Αλ-Σίσι.

«Σε ένα αυταρχικό και καταπιεστικό πλαίσιο κάτω από το καθεστώς του στρατηγού Σίσι, και μόνο το γεγονός πως υπάρχουν δημοφιλείς και αυθόρμητες πρωτοβουλίες που σπάνε το καθεστώς του φόβου είναι ένα σημαντικό σημάδι για αλλαγή» έγραφε ο Ρετζένι.

Το πτώμα του Ρετζένι αναμένεται να σταλεί τις επόμενες μέρες στην Ιταλία, ενώ οι ιταλικές αρχές έχουν ήδη στείλει αστυνομικούς στην Αίγυπτο προκειμένου να συμμετάσχουν στις έρευνες για τη δολοφονία του.

Τα ίχνη του Τζούλιο Ρετζένι είχαν χαθεί στις 25 Ιανουαρίου στο Κάιρο, όταν μπήκε σε συρμό του μετρό, όπως είχαν καταγγείλει οι γονείς του.

Το πτώμα του βρέθηκε σε ρέμα έξω από την αιγυπτιακή πρωτεύουσα και έφερε τραύματα από κάψιμο από τσιγάρα και σημάδια σεξουαλικής κακοποίησης. Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο Τζ. Ρετζένι «υποβλήθηκε σε πραγματικά μαρτύρια και ο θάνατος του ήταν αργός και φρικτός.

Διαβάστε ακόμα:

Σοκ στην Ιταλία από το βασανισμό και τη δολοφονία του νεαρού ερευνητή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ