Και τρίτο πλωτό γεωτρύπανο αγόρασε η Άγκυρα
Στην αγορά τρίτου πλωτού γεωτρύπανου προχώρησε η τουρκική εταιρεία πετρελαίων (TPAO) -κάτι που αποδεικνύει ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει ακάθεκτος το ερευνητικό του πρόγραμμα.
Όπως γράφει ο ιστότοπος ναυτιλιακών ειδήσεων Tradewinds, πρόκειται για το πλωτό γεωτρύπανο «Sertao» με έτος ναυπήγησης το 2012.
Αγοράστηκε από δημοπρασία για μόλις 37,5 εκατομμύρια δολάρια στις 31 Ιανουαρίου, ενώ η τιμή του στην αγορά το 2014 αποτιμάτο στα περίπου 600 εκατ. δολάρια και τον τελευταίο χρόνο στα μόλις 120.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», το γεωτρύπανο αυτό, το οποίο θα μετονομαστεί από την TPAO θα μετασκευασθεί στα χρώματα του τουρκικού ερευνητικού στόλου.
Το νέο γεωτρύπανο είναι μεγαλύτερο από τα «Φατίχ» και «Γιαβούζ», τα οποία ήδη πραγματοποιούν γεωτρήσεις στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα.
Πάντα σύμφωνα με την «Καθημερινή», που επικαλείται αρμόδιες πηγές, τα δύο πλωτά γεωτρύπανα της Τουρκίας είναι ήδη αρκετά για την Ανατολική Μεσόγειο και έτσι το… νεότερο μέλος του στόλου ενδέχεται να κατευθυνθεί προς τη Μαύρη Θάλασσα.
Το «Sertao» βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Πορτ Τάλμποτ στην Ουαλία και η μετακίνησή του από τα Βρετανικά Νησιά προς την Τουρκία θα πάρει ένα εύλογα μεγάλο χρονικό διάστημα.
SPONSORED
Κοινωνικός Τουρισμός: Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες περιόδου 2026-2027
04:00
«Προσωπικός Βοηθός»: Χρηματοδότηση 34,8 εκατ. ευρώ - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
03:00
«PARE»: Πώς λειτουργεί το νέο ψηφιακό εργαλείο της ΑΑΔΕ - Τι πρέπει να ξέρετε
02:00
Πρόγραμμα «e-Astypalea» - Πότε λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις
01:00