ΚΟΣΜΟΣ

Αναστασιάδης για Κυπριακό: Να πάμε σε διάλογο χωρίς προαπαιτούμενα

Αναστασιάδης για Κυπριακό: Να πάμε σε διάλογο χωρίς προαπαιτούμενα
AP / Petros Karadjias

Η καλή θέληση υπαγορεύει την προσέλευση στον διάλογο χωρίς αμφισβήτηση ή προαπαιτούμενα, είπε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του για το Κυπριακό, μετά το πέρας επίσημου εορτασμού του Αγίου Μάρωνα, Προστάτη των Μαρωνιτών, στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Χαρίτων, στην Πύλη Πάφου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επισήμανε, παράλληλα, ότι δεν μπορεί «επειδή η Τουρκία μας αμφισβητεί ως κράτος να παραιτηθούμε της κρατικής μας υπόστασης για να υπάρξει διάλογος».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές από Τούρκους αξιωματούχους περί μορατόριουμ στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ούτως ώστε να ξαναρχίσει ο διάλογος για το Κυπριακό, ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι «η καλή θέληση υπαγορεύει την προσέλευση στον διάλογο χωρίς αμφισβήτηση ή προαπαιτούμενα».

Σημειώνεται πως οι δηλώσεις του Νίκου Αναστασιάδη έρχονται ένα εικοσιτετράωρο μετά την «ομοβροντία» επικρίσεων που δέχτηκε από κορυφαία κυβερνητικά στελέχης της Τουρκίας ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, λόγω μιας δήλωσης που έκανε στον βρετανικό Guardian, ότι «θα είναι τρομακτικό να προσαρτηθεί η “βόρεια Κύπρος” στην Τουρκία».

Στον κ. Ακιντζί απάντησαν σε πολύ έντονο ύφος, τόσο ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, ο ακροδεξιός Ντεβλέτ Μπαχτσελί, όσο και άλλα στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ αλλά και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Κυπριακό: Συντονισμένα πυρά κατά Ακιντζί από την Άγκυρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ