ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Κάθειρξη 16 ετών προτείνει ο εισαγγελέας για τον Ντενίζ Γιουτζέλ

Τουρκία: Κάθειρξη 16 ετών προτείνει ο εισαγγελέας για τον Ντενίζ Γιουτζέλ
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Markus Schreiber

Την ποινή κάθειρξης 16 ετών στον Τουρκογερμανό δημοσιογράφο Ντενίζ Γιουτζέλ για την κατηγορία της διασποράς τρομοκρατικής προπαγάνδας, πρότεινε ο εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης.

Ο Γιουτζέλ κατηγορείται για διασπορά προπαγάνδας υπέρ του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και για υποκίνηση σε μίσος, εξήγησε ο δικηγόρος του Βεϊκσέλ Οκ.

Ο δημοσιογράφος, ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, φυλακίστηκε στην Τουρκία από τον Φεβρουάριο του 2017 έως τον Φεβρουάριο του 2018 χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες, ένα γεγονός που είχε προκαλέσει διπλωματική κρίση μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας.

Αφού αφέθηκε ελεύθερος επέστρεψε στη Γερμανία. Η δίκη του θα συνεχιστεί ερήμην του στην Κωνσταντινούπολη, στις 2 Απριλίου.

Βάσει του κατηγορητηρίου ο Γιουτζέλ φέρεται να είχε επαφές με μέλη του PKK, αλλά και με υποστηρικτές του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Ο εισαγγελέας ζήτησε την αθώωση του Γιουτζέλ για την κατηγορία που αφορά τους δεσμούς του με τον Γκιουλέν. Ωστόσο ζήτησε να ασκηθούν εναντίον του διώξεις για «προσβολή του προέδρου» εξαιτίας ενός άρθρου που δημοσίευσε ο δημοσιογράφος τον Νοέμβριο του 2016.

Πέρυσι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας αποφάσισε ότι η κράτηση του Γιουτζέλ ήταν παράνομη, ενώ είχε εκτιμήσει ότι παραβιάστηκαν τα ατομικά του δικαιώματα όπως και η ελευθερία του Τύπου.

«Ο εισαγγελέας είτε δεν διάβασε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, είτε την αγνοεί», τόνισε ο Οκ, χαρακτηρίζοντας το αίτημα του εισαγγελέα «παράνομο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ