ΚΟΣΜΟΣ

Έρευνα για τις καταγγελίες ότι ο θείος του Γκουαϊδό μετέφερε εκρηκτικά σε αεροπλάνο

Έρευνα για τις καταγγελίες ότι ο θείος του Γκουαϊδό μετέφερε εκρηκτικά σε αεροπλάνο
(AP Photo/Francisco Seco)

Η Λισαβόνα ανακοίνωσε ότι ξεκινά έρευνα μετά τις κατηγορίες που εξαπέλυσε η Βενεζουέλα εναντίον της αεροπορικής εταιρείας TAP, υποστηρίζοντας ότι επέτρεψε σε έναν συγγενή του Χουάν Γκουαϊδό να μεταφέρει εκρηκτικά μέσα σε ένα αεροπλάνο.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Πορτογαλίας έκανε γνωστό ότι θα ερευνήσει την υπόθεση για να διαπιστώσει τι συνέβη και αν υπήρξε κενό ασφαλείας στην πτήση που είχε αναχωρήσει από τη Λισαβόνα.

Ο Χουάν Μάρκες, θείος του Γκουαϊδό (ο οποίος έχει αναγνωριστεί ως μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας από περίπου 60 χώρες) επέστρεφε στο Καράκας μαζί με τον ανιψιό του μετά την περιοδεία του τελευταίου στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Όταν έφτασαν στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, ο Μάρκες συνελήφθη στο αεροδρόμιο επειδή είχε κρύψει εκρηκτικές ύλες σε διάφορα αντικείμενα, σύμφωνα με τον Ντιοσντάδο Καμπέγιο, τον πρόεδρο της Συνταγματικής Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας και θεωρούμενο «υπ’ αριθμόν 2» του καθεστώτος.

Ο Καμπέγιο κατηγόρησε την πορτογαλική αεροπορική εταιρεία TAP ότι παραβίασε τους διεθνείς κανονισμούς επιτρέποντας στον Χουάν Μάρκες να μεταφέρει τα εκρηκτικά και κρύβοντας την ταυτότητα του Χουάν Γκουαϊδό στη λίστα των επιβατών. Η Πορτογαλία είναι μεταξύ των χωρών που αναγνωρίζουν τον Γκουαϊδό ως νόμιμο πρόεδρο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Αουγκούστο Σάντος Σίλβα, από την Ινδία όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, είπε ότι οι κατηγορίες της Βενεζουέλας «δεν έχουν νόημα» και εξέφρασε την ελπίδα «να επιλυθεί γρήγορα αυτό το μικροεπεισόδιο».

Αψηφώντας την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα που του έχει επιβληθεί, ο Γκουαϊδό ταξίδεψε από τις 19 Ιανουαρίου μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου στην Κολομβία, την Ευρώπη, τον Καναδά και τις ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ