ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Εξετάζεται η θαλάσσια επιτήρηση του εμπάργκο όπλων για να «σταματήσει το αστείο»

Λιβύη: Εξετάζεται η θαλάσσια επιτήρηση του εμπάργκο όπλων για να «σταματήσει το αστείο»
P Photo/Mohamed Ben Khalifa

Την πιθανότητα να επιτηρείται το εμπάργκο όπλων που είχε επιβάλει στη Λιβύη ο ΟΗΕ το 2011 θα εξετάσουν σήμερα στο συμβούλιό τους οι υπουργοί Εξωτερικών των 27. Στόχος η επανενεργοποίηση μιας ναυτικής αποστολής, της Επιχείρησης «Σοφία», που ανεστάλη εξαιτίας των διαφωνιών και των αντεγκλήσεων μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ για το ζήτημα της διάσωσης μεταναστών στη Μεσόγειο.

 

Την Κυριακή, υψηλόβαθμη αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών αποκάλεσε την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων «αστείο», την ώρα που οι κυβερνήσεις αγωνίζονται να τερματίσουν τον εμφύλιο πόλεμο που μαστίζει την αφρικανική χώρα.

Παρότι ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας αναγνώρισε χθες ότι στη Σύνοδος του Βερολίνου επιτεύχθηκε ελάχιστη πρόοδος γύρω από το ζήτημα και ότι η επιτυχία δεν θα είναι «απλή υπόθεση», η Στέφανι Γουίλιας, ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ που συμμετείχε στη συνάντηση ήταν πιο οξεία στην κριτική της.

«Το εμπάργκο όπλων έχει καταντήσει αστείο», δήλωσε η Γουίλιαμς, όπως αναφέρει το Bloomberg. «Πρέπει πραγματικά να επέμβουμε εδώ», πρόσθεσε η αξιωματούχος του ΟΗΕ τέσσερις εβδομάδες μετά την έκκληση των 27 να σταματήσουν οι παραδόσεις όπλων και να επιβληθεί κατάπαυση πυρός.

Η άρνηση της Αυστρίας, εμπόδιο για την επιχείρηση «Σοφία»

Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα είναι σήμερα σε θέση να φθάσει σε συμφωνία για την ενεργοποίηση της ναυτικής επιχείρησης «Σοφία» με στόχο τον έλεγχο της τήρησης του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ κατά της Λιβύης, εξαιτίας της άρνησης της Αυστρίας, παραδέχεται ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Για την επανέναρξη αυτής της επιχείρησης που αποφασίστηκε το 2015, στην κορύφωση της μεταναστευτικής κρίσης, «απαιτείται ομοφωνία. Εάν δεν επιτευχθεί, δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε», είπε.

Η εντολή για την επιχείρηση «Σοφία» παρατάθηκε μέχρι τις 31 Μαρτίου 2020, αλλά το ναυτικό σκέλος της επιχείρησης παραμένει ανενεργό. Τα κράτη μέλη απέσυραν τα πλοία τους, εξαιτίας της άρνησης της Ιταλίας να επιτρέπει την επιβίβαση στο έδαφός της διασωθέντων στην θάλασσα, ελλείψει συμφωνίας με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την υποδοχή τους.

Η Αυστρία βλέπει στην επιχείρηση «Σοφία» «εισιτήριο εισόδου στην Ευρώπη χιλιάδων παράνομων μεταναστών» και αρνείται να συμφωνήσει στην επιστροφή των ευρωπαϊκών πλοίων στην περιοχή ανοικτά της Λιβύης. Ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ επιβεβαίωσε την θέση αυτή σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt.

«Οσοι σκέφτονται πάνω απ' όλα τα θέματα μετανάστευσης, οφείλουν να κατανοήσουν ότι τα μεταναστευτικά προβλήματα δεν μπορούν να επιλυθούν παρά μόνο αν η Λιβύη σταματήσει να είναι ένα πτωχευμένο κράτος», προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μαας προσερχόμενος στην σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.

Η Αυστρία δεν είναι η μόνη χώρα που μπλοκάρει τη συμφωνία για την ενεργοποίηση της επιχείρησης «Σοφία». «Οσο πλησιάζουμε προς την τελική απόφαση, πολλοί άλλοι δείχνουν κάποια απροθυμία», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

«Αν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σήμερα, θα προσπαθήσουμε να συμφωνήσουμε στην προσεχή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών, στις 23 Μαρτίου στις Βρυξέλλες», είπε.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν θέλει να πιστεύει ότι θα υπάρξει αλλαγή θέση της Βιένης, όπου ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς κυβερνά σε κυβέρνηση συνασπισμού με τους Πράσινους.

«Δεν μπορώ να φαντασθώ ότι μία χώρα σαν την Αυστρία θα πει τελικά όχι. Καταλαβαίνω ότι η Ευρώπη δεν είναι ορισμένες φορές ικανή να κάνει παγκόσμια πολιτική, αλλά θα πρέπει να είναι ικανή να κάνει ευρωπαϊκή πολιτική», είπε.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Λιβύη Γασάν Σαλαμέ «μας προειδοποίησε ότι η κατάσταση είναι πολύ κακή με πολλές παραβιάσεις εκεχειρίας», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ τονίζοντας την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ενωση να αναλάβει επειγόντως δράση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ