ΚΟΣΜΟΣ

Ραγδαίες εξελίξεις στη Συρία: Η Άγκυρα απειλεί να ανοίξει τα σύνορα

Ραγδαίες εξελίξεις στη Συρία: Η Άγκυρα απειλεί να ανοίξει τα σύνορα
AP Photo/Ghaith Alsayed

Δραματική είναι πλέον η κατάσταση στην Ιντλίμπ της Συρίας, με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) να αναφέρουν πως σκοτώθηκαν συνολικά 33 Τούρκοι στρατιώτες και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν από αεροπορική επιδρομή για την οποία η Άγκυρα κατηγορεί τη ΔαμασκόΤούρκοι αξιωματούχοι, που εδώ καιρό ζητούν από τη διεθνή κοινότητα στήριξη στην πολιτική τους στη Συρία, έσπευσαν να συνδέσουν τις δραματικές εξελίξεις στην Ιντλίμπ με το προσφυγικό, προειδοποιώντας πως δεν είναι σε θέση να ελέγξουν τις ροές προς την Ευρώπη.

Οι δηλώσεις υψηλόβαθμου Τούρκου αξιωματούχου το πρακτορείο Reuters για το προσφυγικό σήμαναν συναγερμό στην Ευρώπη ενώ στο άκουσμά τους κοβμόι 300 περίπου προσφύγων φαίνεται πως ξεκίνησε να περπατά προς την Αδριανούπολη για να περάσει τα ελληνικά σύνορα.

Μάλιστα, τουρκικά ΜΜΕ αλλά και το πρακτορείο Associated Press δημοσιοποιούν φωτογραφίες και βίντεο από το σημείο.

Την ίδια ώρα, το πρακτορείο IHA μεταδίδει πως άλλοι 160 πρόσφυγες έχουν συγκεντρωθεί στο Δεκελί -μεταξύ Αϊβαλιού και Σμύρνης- απέναντι από τη Μυτιλήνη.

Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, συγκέντρωσαν χρήματα και αγόρασαν βάρκες ενώ αυτή τη στιγμή περιμένουν στην παραλία μέχρι να καταφέρουν να περάσουν στην Ελλάδα.

Οι δηλώσεις που αναψαν φωτιές

Ο Τούρκος αξιωματούχος, που μίλησε στο πρακτορείο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας, αποκάλυψε πως η Άγκυρα έλαβε την απόφαση να μην εμποδίζει τους πρόσφυγες από τη Συρία να φτάνουν στην Ευρώπη από ξηρά και θάλασσα.

Όπως τόνισε σε χθεσινό του τηλεγράφημα το πρακτορείο, η απόφαση αυτή ελήφθη καθώς αναμένεται να φτάσει στην Τουρκία τεράστιος αριθμός προσφύγων από την Ιντλίμπ, όπου οι εκτοπισμένοι από τους βομβαρδισμούς αγγίζουν το ένα εκατομμύριο.

Ο ίδιος αξιωματούχος υποστήριξε πως δόθηκε εντολή σε αστυνομικούς, ακτοφυλακή και συνοριοφύλακες να αποσυρθούν.

Μερικές ώρες αργότερα, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Ομέρ Τσελίκ επιχείρησε να κατευνάσει τις εντυπώσεις και να ανασκευάσει την τοποθέτηση του αξιωματούχου.

«Η πολιτική της Τουρκίας παραμένει αμετάβλητη αλλά η χώρα δεν μπορεί πλέον να συγκρατεί τη μαζική εισροή (προσφύγων) από την Ιντλίμπ στα σύνορά της» είπε ο Τσελίκ.

Ένταση στις σχέσεις Μόσχας και Άγκυρας

Οι μεγάλες τουρκικές απώλειες στην Ιντλίμπ έρχονται μετά από εβδομάδες έντασης μεταξύ της Άγκυρας και της Μόσχας, εντείνοντας και την ανησυχία της παγκόσμιας κοινότητας.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε τη σύγκλιση έκτακτης σύσκεψης των πρεσβευτών της Συμμαχίας, κατόπιν αιτήματος Ερντογάν, προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση στη Συρία.

«Σε περίπτωση που δεν λάβουμε άμεσα μέτρα, ρισκάρουμε να μεγαλύτερη κλιμάκωση ώρα με την ώρα» είπε ο εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών Stephane Dujarric σε ανακοίνωσή του. Είχε προηγηθεί έκκληση του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ιντλίμπ.

Κι ενώ η Τουρκία απειλεί ότι «η Δαμασκός θα πληρώσει βαρύ τίμημα» μετά τις τελευταίες πολύνεκρες επιθέσεις, η Ρωσία, η οποία αρνείται κατηγορηματικά ανάμειξή της στα χθεσινά από αέρος πλήγματα κατά των τουρκικών στρατευμάτων, απειλεί ότι μια ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στην Ιντλίμπ της Συρίας από την Τουρκία, θα έχει άσχημο τέλος για την Άγκυρα.

Η Ρωσία είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα ότι στέλνει δύο πολεμικά πλοία που είναι ικανά να εκτοξεύουν πυραύλος Κρουζ στα ανοικτά των συριακών ακτών και κατηγόρησε την Άγκυρα για τον θάνατο τουλάχιστον 33 Τούρκων στρατιωτών στην Ιντλίμπ της βόρειοδυτικής Συρίας χθες.

Νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κατηγόρησε την Τουρκία ότι παραβιάζει τη μεταξύ τους συμφωνία για τη Συρία, στέλνοντας παρανόμως μη επανδρωμένα αεροσκάφη και βάλλοντας με το πυροβολικό της στο Ιντλίμπ για να στηρίξει τους αντάρτες που πολεμούν τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος.

«Κατά παράβαση των συμφωνιών του Σότσι, η τουρκική πλευρά εξακολουθεί να στηρίζει αυτές τις ένοπλες παράνομες ομάδες στη ζώνη αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ, με πυρά του πυροβολικού», ανέφερε το υπουργείο.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, η Τουρκία αναπτύσσει επίσης μαχητικά, τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη. Επικαλούμενο τον Ρώσο εκπρόσωπο για τη Συρία, τον Ολέγκ Ζουράβλεφ, το υπουργείο διευκρίνισε ότι ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος καταρρίφθηκε την Τρίτη, αφού πέρασε τα σύνορα των δύο χωρών με σκοπό να πλήξει τις συριακές ένοπλες δυνάμεις.

Η ρωσική δημόσια τηλεόραση μετέδωσε ότι ειδικά εκπαιδευμένοι Τούρκοι στρατιώτες στο Ιντλίμπ χρησιμοποιούν φορητούς εκτοξευτές πυραύλων για να καταρρίψουν ρωσικά και συριακά μαχητικά αεροσκάφη.

Ρωσία και Τουρκία κατέληξαν το 2018 σε μια συμφωνία στην οποία προβλεπόταν ο τερματισμός των μαχών στη Συρία και η εγκατάσταση τουρκικών φυλακίων παρατήρησης στην επαρχία του Ιντλίμπ. Η συμφωνία αυτή ωστόσο κατέρρευσε τις προηγούμενες εβδομάδες και οι δύο χώρες επιρρίπτουν την ευθύνη η μία στην άλλη.

Άγκυρα: Ποταπή επίθεση, θα πληρώσουν βαρύ τίμημα

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ έφτασε τα ξημερώματα στη Χατάι όπου βρίσκεται το κέντρο του τουρκικού Γενικού Επιτελείου για τις επιχειρήσεις στη Συρία. Η Χατάι συνορεύει με την περιοχή του Ιντλίμπ.

Ο Χουλουσί Ακάρ, συνοδευόμενος από τους αρχηγούς του τουρκικού στρατού ξηράς και της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, επισκέφτηκε τραυματίες στρατιωτικούς που διακομίστηκαν σε νοσοκομεία στη Χατάι.

Σε δήλωσή του εξάλλου σήμερα τα ξημερώματα, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φαχρετίν Αλτούν διεμήνυσε ότι ο καθεστώς Άσαντ θα πληρώσει το βαρύτερο τίμημα για αυτή την ποταπή επίθεση. Η Τουρκία θα απαντήσει, πρόσθεσε ο Αλτούν.

«Η διεθνής κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της»

Σε ανακοίνωση των υπηρεσιών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον διευθυντή επικοινωνίας της προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν, η Άγκυρα προτρέπει τη διεθνή κοινότητα να «αναλάβει τις ευθύνες της» στην Ιντλίμπ.

Σύμφωνα με τον Αλτούν, η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να «ανταποδώσει» στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις το πλήγμα που δέχθηκε με «τον ίδιο τρόπο» και «όλοι οι γνωστοί» στόχοι στην περιοχή δέχονται πυρά από την τουρκική πολεμική αεροπορία, το πυροβολικό και άλλα χερσαία στοιχεία.

Νωρίτερα έγινε έκτακτη σύσκεψη στο προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα υπό τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις τελευταίες εξελίξεις στο Ιντλίμπ.

Στη σύσκεψη που διήρκεσε δύο ώρες συμμετείχε και ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος Ερντογάν επικοινώνησε τηλεφωνικά με την αρχηγό του Καλού κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ η οποία ακύρωσε την επίσκεψή της στο Μπαλίκεσιρ και επέστρεψε στην Άγκυρα.
Επίσης έκτακτη σύσκεψη της κεντρικής επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, συγκάλεσε και ο αρχηγός του κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Σύμφωνα με το CNNi o Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε επικοινωνία με τον Γ.Γ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Ωστόσο δεν έγινε γνωστό αν αναφέρθηκαν στο θέμα του Ιντλίμπ.

Καταδικάζει το ΝΑΤΟ

Τα «αεροπορικά πλήγματα [που εξαπέλυσαν] αδιακρίτως το συριακό καθεστώς και η σύμμαχός του Ρωσία» στην Ιντλίμπ καταδίκασε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού Γενς Στόλτενμπεργκ, απευθύνοντας έκκληση για «αποκλιμάκωση».

Ο Στόλτενμπεργκ συνομίλησε χθες βράδυ με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, κράτους-μέλους του NATO, ενημέρωσε εκπρόσωπος της συμμαχίας.

Ακόμη, ο Στόλτενμπεργκ «παρότρυνε όλα τα μέρη να προχωρήσουν σε αποκλιμάκωση αυτής της επικίνδυνης κατάστασης και να αποφύγουν την περαιτέρω επιδείνωση της φοβερής ανθρωπιστικής κατάστασης στην περιοχή», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του NATO Οάνα Λουνγκέσκου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ