ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Έκκληση για αποκλιμάκωση από τον ΓΓ του NATO

Συρία: Έκκληση για αποκλιμάκωση από τον ΓΓ του NATO
AP Photo/Jens Meyer

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ καταδίκασε τα «αεροπορικά πλήγματα [που εξαπέλυσαν] αδιακρίτως το συριακό καθεστώς και η σύμμαχός του Ρωσία» στην Ιντλίμπ χθες σκοτώνοντας 33 τούρκους στρατιωτικούς και απηύθυνε έκκληση για «αποκλιμάκωση».

Ο Στόλτενμπεργκ συνομίλησε χθες βράδυ με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, κράτους-μέλους του NATO, ενημέρωσε εκπρόσωπος της συμμαχίας.

«Καταδίκασε τη συνέχιση των αεροπορικών πληγμάτων που γίνονται αδιακρίτως από το συριακό καθεστώς και τη σύμμαχό του Ρωσία στην επαρχία της Ιντλίμπ και κάλεσε (τη Δαμασκό και τη Μόσχα) να σταματήσουν την επίθεσή τους, να τηρήσουν το διεθνές δίκαιο και να υποστηρίξουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για να εξευρεθεί ειρηνική λύση», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του NATO Οάνα Λουνγκέσκου.

Ακόμη, ο Στόλτενμπεργκ «παρότρυνε όλα τα μέρη να προχωρήσουν σε αποκλιμάκωση αυτής της επικίνδυνης κατάστασης και να αποφύγουν την περαιτέρω επιδείνωση της φοβερής ανθρωπιστικής κατάστασης στην περιοχή», πρόσθεσε η ίδια.

Τουλάχιστον 33 τούρκοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε αεροπορικό βομβαρδισμό χθες στην επαρχία Ιντλίμπ. Η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι ανταποδίδει το πλήγμα σφυροκοπώντας τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή «όλες» τις «γνωστές» θέσεις του συριακού στρατού στην περιοχή, εντείνοντας τις ανησυχίες περί μείζονος κλιμάκωσης.

Μετά την επικίνδυνη κλιμάκωση, οι δηλώσεις υψηλόβαθμου Τούρκου αξιωματούχου το πρακτορείο Reuters για το προσφυγικό σήμαναν συναγερμό στην Ευρώπη.

Ο εν λόγω αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, αποκάλυψε πως η Άγκυρα έλαβε την απόφαση να μην εμποδίζει τους πρόσφυγες από τη Συρία να φτάνουν στην Ευρώπη από ξηρά και θάλασσα.

Όπως τόνισε σε χθεσινό του τηλεγράφημα το πρακτορείο, η απόφαση αυτή ελήφθη καθώς αναμένεται να φτάσει στην Τουρκία τεράστιος αριθμός προσφύγων από την Ιντλίμπ, όπου οι εκτοπισμένοι από τους βομβαρδισμούς αγγίζουν το ένα εκατομμύριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ