ΚΟΣΜΟΣ

«Τους μισούς στην Ευρώπη εγώ τους έστειλα»: Κυνική ομολογία Τούρκου διακινητή

«Τους μισούς στην Ευρώπη εγώ τους έστειλα»: Κυνική ομολογία Τούρκου διακινητή
Screen grab από βίντεο

Σε μια κυνική ομολογία προχωρά μιλώντας στη «Φωνή της Αμερικής» ένας Τούρκος διακινητής, ο οποίος μιλάει επώνυμα και δεν διστάζει να δείξει και το πρόσωπό του, την ώρα που εξηγεί πώς θα περάσει πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα.

Ο Οζτζάν Καρλί, όπως ονομάζεται, λέει πως περιμένει φουσκωτά με μηχανές από την Κωνσταντινούπολη και μόλις φτάσουν «θα τους περάσουμε σιγά-σιγά απέναντι».

Αποκαλύπτει, μάλιστα, πως έδωσε την άδεια για αυτό ο «αρχηγός» -δηλαδή ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν- ενώ παραδέχεται πως «τους μισούς στην Ευρώπη εγώ τους έστειλα».

Ο αποκαλυπτικός διάλογος με τον δημοσιογράφο

- Ήρθαμε να ψάξουμε ένα σημείο για να τους περάσουμε στην Ελλάδα. Θεού θέλοντος θα τους περάσουμε όλους στην Ελλάδα. Ο καιρός είναι κάπως κακός τώρα. Περιμένουμε από την Κωνσταντινούπολη φουσκωτά με μηχανές. Μόλις φτάσουν θα τους περάσουμε σιγά-σιγά απέναντι.

- Έχετε περάσει ποτέ κόσμο απέναντι;

- Φίλε, εμένα η δουλειά μου είναι αυτή. Είκοσι χρόνια την κάνω. Είμαι διακινητής μεταναστών. Έχω κάνει και φυλακή. Έξι χρόνια έκανα μέσα. Εμάς είναι, δηλαδή, το επάγγελμά μας αυτό. Από αυτό βγάζουμε το ψωμί μας. Έδωσε και την άδεια ο «αρχηγός» (σ.σ. «ρεΐς», το προσωνύμιο του Ερντογάν). Βγήκαμε και εμείς στο δρόμο.

- Είδατε μέχρι στιγμής μετανάστες. Πέρασαν καθόλου παράνομα;

- Τους μισούς στην Ευρώπη εγώ τους έστειλα, για να πω την αλήθεια. Αυτή τη στιγμή οι μετανάστες για να περάσουν τζάμπα πηγαίνουν από την ξηρά. Πηγαίνουν στα τελωνεία, στην Αδριανούπολη, στα Ύψαλα, για αν περάσουν τζάμπα. Εκεί βεβαία οι δυνάμεις ασφαλείας της Ελλάδας δεν τους αφήνουν. Όλοι εδώ θα έρθουν σε κάνα-δυό μέρες. Σιγά-σιγά επιστρέφουν στην Κωνσταντινούπολη όσοι πήγαν στα σύνορα.

- Να ρωτήσω. Είπατε ότι από την ξηρά είναι τζάμπα. Από εδώ πόσο πάει ανά άτομο;

- 500 δολάρια, 600 δολάρια. Δεν είναι πολλά λεφτά. Δηλαδή, τα υλικά... 30-40 άτομα μπαίνουν σε μια βάρκα. Από 500 δολάρια κάνει 15.000 χιλιάδες δολάρια. Τα έξοδα είναι 12-13 χιλιάδες δολάρια. Μόνο η βάρκα κάνει 10 χιλιάδες δολάρια. Η μεταφορά από την Κωνσταντινούπολη άλλα 2.000 δολάρια. Περισσεύουν 3.000 δολάρια για εμάς, για 5-6 άτομα. Δόξα τω Θεώ, βγάζουμε 1.000 λίρες κάποιες ημέρες. Έτσι είναι δηλαδή. Αν δεν μας πιάσουν κερδίζουμε χρήματα, αν μας πιάσουν όμως έχουμε ζημιά... Χάνουμε 10-15 εκατομμύρια.

Δεν υπάρχουν λεφτά αν οι μετανάστες δεν φτάσουν απέναντι. Ξοδεύουμε από την τσέπη μας. Κατάλαβες; Περνάει, παίρνει τηλέφωνο από απέναντι και εμείς παίρνουμε τα λεφτά μας σε συνάλλαγμα από εκεί. Εμείς δεν παίρνουμε απευθείας από αυτούς χρήματα. Τους στέλνουμε απέναντι και μόλις περάσουν τα ελληνικά σύνορα τότε πληρωνόμαστε εμείς.

Αν τους πιάσουν, αν τους σταματήσει η Ακτοφυλακή εμείς έχουμε ζημιά 10.000 δολάρια.

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις στο live blog του CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ