ΚΟΣΜΟΣ

Ο Χαφτάρ καλεί τον Άσαντ σε συμμαχία κατά της Τουρκίας - Άνοιξε πρεσβεία στη Συρία

Ο Χαφτάρ καλεί τον Άσαντ σε συμμαχία κατά της Τουρκίας - Άνοιξε πρεσβεία στη Συρία
Φωτογραφία αρχείου EPA/ YANNIS KOLESIDIS

Σε συμμαχία κατά των μαχητών που υποστηρίζονται από την Τουρκία στη Συρία, καλεί ο στρατάρχης της Λιβύης, Χαλίφα Χαφτάρ, τον Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο επικεφαλής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης άνοιξε πρεσβεία στη Συρία και κάλεσε τις δύο χώρες σε έναν «κοινό αγώνα» κατά των ενόπλων που υποστηρίζει η Τουρκία στα εδάφη τους.

Η Λιβύη δεν είχε καμία εκπροσώπηση στη Δαμασκό από το 2012, μετά την πτώση και τη δολοφονία του δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι. Το άνοιγμα της πρεσβείας έρχεται μετά τις συνεχείς στρατιωτικές συγκρούσεις μεταξύ συριακού καθεστώτος και Άγκυρας στη βόρεια Συρία, όπου και οι δύο πλευρές αριθμούν δεκάδες νεκρούς.

«Η τρομοκρατία θα εξολοθρεύσει κάθε αραβική χώρα εάν της επιτραπεί κι αν επιτραπεί στον εγκληματία Ερντογάν να κερδίσει αυτή τη μάχη», τόνισε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Συρίας, Φαϊσάλ Μεκντάντ, κατά την τελετή ανοίγματος της πρεσβείας.

Ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ αλ Άσαντ, έχει αποδυθεί σε μία διπλωματική προσπάθεια για να αποτινάξει την εικόνα του αποσυνάγωγου κράτους και να ανακτήσει την στήριξη του Αραβικού κόσμου. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που στηρίζουν την κυβέρνηση του Χάφταρ στη Λιβύη, έχουν ξανανοίξει από τον Δεκέμβριο του 2018 την πρεσβεία τους στη Δαμασκό κι έχουν στραφεί ξανά στον Άσαντ, ενώ κάποτε βοηθούσαν τις ανταρτικές δυνάμεις εναντίον του.

Οι διπλωματικές αποστολές της Λιβύης ελέγχονται από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης με επικεφαλής τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ -που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και υποστηρίζεται από την Τουρκία- ωστόσο Λίβυοι διπλωμάτες σε διάφορες χώρες έχουν δηλώσει τη στήριξή τους στον Χαφτάρ.

Η κυβέρνηση Σάρατζ κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να εντείνει τις διπλωματικές της προσπάθειες για την ειρήνευση στη Λιβύη, την επομένη της παραίτησης του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για την ειρήνη στη χώρα.

«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να τηρήσει τις δεσμεύσεις απέναντι στον λιβυκό λαό, ενισχύοντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη χώρα», αναφέρει το ΥΠΕΞ της ΚΕΕ στο ανακοινωθέν του, καθώς η εκεχειρία που συμφωνήθηκε στις 12 Ιανουαρίου συστηματικά παραβιάζεται και άκαρπες έχουν αποδειχθεί οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να φέρουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις δύο πλευρές στη σημαντική πετρελαιοπαραγωγό χώρα.

Το ίδιο ΥΠΕΞ κάλεσε επίσης, υπαινισσόμενο τις δυνάμεις του Χάφταρ, «να ασκηθούν πραγματικές πιέσεις στους αντάρτες ώστε να σταματήσουν την επέλασή τους κατά της Τρίπολης και των άλλων πόλεων της Λιβύης».

Αναφορικά με την παραίτηση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Γασάν Σάλαμε, τη Δευτέρα «για λόγους υγείας», το ΥΠΕΞ της Τρίπολης εκφράζει την ελπίδα να δει να καρποφορούν οι προσπάθειες του ΟΗΕ για να σταματήσουν οι ξένες παρεμβάσεις «που αποσταθεροποιούν τη Λιβύη».

Η Τρίπολη βρίσκεται από τον Απρίλιο του 2019 υπό πολιορκία από δυνάμεις πιστές στον Χαφτάρ -το Λιβυκό Εθνικό Μέτωπο- που υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ