ΚΟΣΜΟΣ

Η ατζέντα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: Κορωνοϊός και ελληνοτουρκικά σύνορα

Η ατζέντα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: Κορωνοϊός και ελληνοτουρκικά σύνορα
(AP Photo/Olivier Matthys)

Ο κίνδυνος για την εξάπλωση του ιού Covid-19 μετέφερε την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αυτής της εβδομάδας από το Στρασβούργο στις Βρυξέλλες όπου το εν λόγω θέμα θα βρεθεί στο επίκεντρο της ατζέντας.

Σ΄ αυτή την ολομέλεια θα συζητηθεί επίσης η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα σε συνέχεια της επίσκεψης των επικεφαλής των τριών ευρωπαϊκών θεσμών στην Ελλάδα και θα εκτιμηθεί η βοήθεια που προσέφερε η ΕΕ στην Αθήνα.

Όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο, τους ευρωβουλευτές θα απασχολήσει επίσης η αποτυχία της ειδικής Συνόδου Κορυφής του Φεβρουαρίου για τον μακροπρόθεσμο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, καθώς και η πρώτη νομοθετική πρόταση για την υλοποίηση της Πράσινης Συμφωνίας.

Ο πρόεδρος του ΕΚ Νταβίντ Σασόλι θα ανοίξει τις εργασίες της Ολομέλειας απόψε στις 17.00 και θα ζητήσει την τήρηση ενός λεπτού σιγής για τα θέματα της επίθεσης στο Χανάου της Γερμανίας.

COVID-19

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα κάνει μαζί με τους ευρωβουλευτές μια αποτίμηση των ευρωπαϊκών και των εθνικών προσπαθειών για την ανάσχεση της πορείας του ιού Covid-19 και θα επισημάνουν τις ανάγκες για μια συνεκτική ευρωπαϊκή απάντηση στο πρόβλημα.

Σημειώνεται ότι τις προσεχείς εβδομάδες η εξέλιξη του Covid-19 αναμένεται να επηρεάσει σοβαρά τα συστήματα της δημόσιας υγείας και έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική ζωή (συζήτηση Τρίτη, ψηφοφορία Πέμπτη).

Μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ θα εκτιμήσει μαζί με τους ευρωβουλευτές τις επιπτώσεις της αδυναμίας της έκτακτης Συνόδου Κορυφής των κρατών-μελών στις 20 και 21 Φεβρουαρίου να συμφωνήσουν για τον ευρωπαϊκό μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό.

Θα συζητήσουν επίσης την ατζέντα του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 26 και 27 Μαρτίου όπως η ψηφιοποίηση, η εξωτερική πολιτική, η διεύρυνση και η κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας (συζήτηση Τετάρτη).

Νομοθεσία για το κλίμα

Η πρώτη νομοθετική πρόταση που θα αποτελέσει τη βάση εφαρμογής της Πράσινης Συμφωνίας για τη μετατροπή της Ευρώπης σε κλιματικά ουδέτερη ήπειρο θα συζητηθεί με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς. Σημειώνεται ότι το Ευρωκοινοβούλιο έχει ζητήσει πιο φιλόδοξους στόχους για μειώσεις των ρύπων ως το 2030 (Δευτέρα απόγευμα).

Μεταναστευτικό και ελληνοτουρκικά σύνορα

Οι ευρωβουλευτές θα εκτιμήσουν την κατάσταση των μεταναστών και αιτούντων άσυλο σε συνέχεια της επίσκεψης του προέδρου του ΕΚ Νταβίντ Σασόλι, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και της προέδρου της Επιτροπής φον ντερ Λάιεν.

Θα εστιάσουν επίσης στην απάντηση των ελληνικών αρχών στην απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει τα σύνορά της και στην επείγουσα ευρωπαϊκή βοήθεια που προσφέρθηκε στην Αθήνα για τη διαχείριση των συνόρων. (Συζήτηση Τετάρτη)

Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας

Οι γυναίκες ως βασικοί παράγοντες αλλαγής θα είναι στο επίκεντρο της συζήτησης την Τρίτη το πρωί με την κ. φον ντερ Λάιεν. Είναι πιθανόν να υπάρξουν πρωτοβουλίες εκ μέρους των ευρωβουλευτών στη στρατηγική για την ισότητα των φύλων που παρουσίασε η πρόεδρος της Επιτροπής στις 5 Μαρτίου.

Προστασία των ευρωπαϊκών επενδυτικών ταμείων

Το Κοινοβούλιο θα ψηφίσει απόφαση με την οποία θα ζητά τα ευρωπαϊκά επενδυτικά ταμεία να προστατεύονται πιο αποτελεσματικά έναντι της σύγκρουσης συμφερόντων και κακοδιαχείρισης, περιλαμβανουμένου του πρωθυπουργού της Τσεχίας. Θα παρουσιάσουν επίσης τις παρατηρήσεις τους από την πρόσφατη διερευνητική αποστολή τους στην Τσεχία και θα δώσουν συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη στις ώρα 14.00 (ψηφοφορία Πέμπτη).

Ουκρανία/Μινσκ συμφωνία

Το Ευρωκοινοβούλιο θα συζητήσει την κατάσταση στην Ουκρανία μετά από έξι χρόνια διπλωματικών προσπαθειών να τερματιστούν οι βίαιες συγκρούσεις στην περιοχή του Ντονμπάς.

Σημειώνεται ότι οι συμφωνίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας το 2014 και το 2015 δεν έχουν ως τώρα καταφέρει να φέρουν ειρήνευση στην περιοχή και να ανακτήσει η Ουκρανία τον πλήρη έλεγχο στα ανατολικά εδάφη της (συζήτηση Τρίτη, ψηφοφορία Πέμπτη).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ