ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Κραυγή αγωνίας από την Ιταλία - Στους 1.266 οι νεκροί

Κορωνοϊός: Κραυγή αγωνίας από την Ιταλία - Στους 1.266 οι νεκροί
AP Photo

Με ανησυχητικούς ρυθμούς συνεχίζεται η εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ιταλία, όπου πλέον οι νεκροί ανέρχονται σε 1.266, καθώς την Παρασκευή έχασαν τη ζωή τους ακόμη 250 άνθρωποι. 

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην χώρα είναι συνολικά 17.660, (2.547 νέες μολύνσεις) από τα 15.113 την Πέμπτη. Παράλληλα, 1.439 ασθενείς ιάθηκαν.

Στη Λομβαρδία έχουν καταγραφεί συνολικά 9.820 κρούσματα και 890 νεκροί. Στην περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια οι άνθρωποι που μολύνθηκαν ανέρχονται στους 2.263 άνθρωποι και οι νεκροί, είναι 201.

Αντίστοιχα, στο Βενέτο σημειώθηκαν 1595 μεταδόσεις και υπάρχουν 42 νεκροί.

Ανάμεσα στους νεκρούς, ο Ρομπέρτο Στέλλα, ένας 67χρονος πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου της βόρειας Ιταλίας στην περιοχή της Βαρέζε.

Ο Ρομπέρτο Στέλλα, από τους πλέον γνωστούς γιατρούς της χώρας, πέθανε την Τρίτη στην Κόμο μετά από πολυήμερη νοσηλεία λόγω του κορωνοϊού.

Στην ανακοίνωσή τους, η Εθνική Ομοσπονδία Ιατρών της Ιταλίας, εξέφρασε το πένθος της για τον θάνατο του Στέλλα, εξυμνώντας τη συνεισφορά του σε εθνικό επίπεδο, ενώ παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι η κυβέρνηση θα δει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι Ιταλοί γιατροί και νοσηλευτές.

«Ήταν ένα παράδειγμα ικανότητας και σκληρής δουλειάς» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Ο θάνατός του αντιπροσωπεύει την κραυγή όλων των συναδέλφων μας που ακόμη και σήμερα δεν είναι εξοπλισμένοι με τη σωστή ατομική προστασία που χρειάζονται».

Οι Ιταλοί τραγουδάνε στα μπαλκόνια τους

Μην μπορώντας να βγουν έξω, οι Ιταλοί δεν το βάζουν κάτω και βρίσκουν τη δύναμη να συνεχίζουν να τραγουδούν, από τα παράθυρά τους και τα μπαλκόνια τους, όπως αποτυπώνεται στα βίντεο που έχουν γίνει viral στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Ένα από τα βίντεο αυτά, που τραβήχτηκε στη Σιένα, στην Τοσκάνη (κεντροδυτική Ιταλία) έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 600.000 προβολές στο Twitter. Στα πλάνα διακρίνονται κάτοικοι της περιοχής να τραγουδάνε το παραδοσιακό Canto della Verbena και να φωνάζουν «Ζήτω η Σιένα!».

Στον λογαριασμό του στο Instagram, ο τραγουδιστής Αντρέα Σανίνο ανάρτησε βίντεο όπου Ναπολιτάνοι τραγουδούν το τραγούδι του Abbraciame προκαλώντας τη συγκίνηση μεταξύ των χρηστών του διαδικτύου: «Μια ημέρα, θα τα αφηγούμαι όλα αυτά στα παιδιά μου και τα εγγόνια μου» έγραψε ένας χρήστης.

Επίσης, σε ένα βίντεο που φαίνεται πως τραβήχτηκε στο Τορίνο (βορειοδυτική Ιταλία) διακρίνονται κάτοικοι να προσπαθούν να χορέψουν το Macarena, τον δημοφιλή χορό της δεκαετίας του 1990.

Στην Ιταλία Κινέζοι ειδικοί

Εννέα κινέζοι ειδικοί στον κορονοϊό και πολλοί τόνοι υγειονομικής βοήθειας έφθασαν σήμερα στην Ρώμη με ειδική πτήση για να συνδράμουν την Ιταλία.

Η Κίνα, από την οποία ξεκίνησε η πανδημία, στο τέλος του 2019, και στο έδαφος της οποίας ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται σημαντικά, άρχισε να στέλνει ειδικούς για τον νέο ιό σε πολλές χώρες.

Μετά το Ιράκ και το Ιράν, ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Γκενγκ Σουάνγκ ανακοίνωσε χθες την αποστολή «εννεαμελούς ομάδας με υλικό που προορίζεται για την εντατική θεραπεία, προϊόντα ιατρικής προστασίας και άλλο υλικό».

Οι κινέζοι ειδικοί, φορώντας μάσκες, έγιναν δεκτοί από αξιωματούχους του ιταλικού υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν από το αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο.

Με την ίδια πτήση μεταφέρθηκαν «αναπνευστήρες και υλικό για αναπνευστική υποστήριξη, ηλεκτροκαρδιογράφοι, δεκάδες χιλιάδες προστατευτικές μάσκες και άλλο υγειονομικό υλικό», διευκρίνισε ο πρόεδρος του ιταλικού Ερυθρού Σταυρού Φραντσέσκο Ρόκα.

Σε τηλεφωνική τους επικοινωνία την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι διαβεβαίωσε τον ιταλό ομόλογό του Λουίτζι ντι Μάιο για την υποστήριξη του Πεκίνου στην αντιμετώπιση του ιού. «Ο κινεζικός λαός δεν θα ξεχάσει ποτέ την πολύτιμη υποστήριξη που προσέφερε η Ιταλία όταν η Κίνα περνούσε δύσκολες ώρες», στον αγώνα κατά της επιδημίας», δήλωσε ο Γουάνγκ.

Ωστόσο, στη κορύφωση της επιδημίας στην Κίνα, η Ιταλία ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που διέκοψε την απευθείας αεροπορική σύνδεση με την χώρα. Ομως η Ιταλία είναι επίσης η ευρωπαϊκή χώρα που τήρησε την πιο ανοικτή στάση στο σχέδιο των Νέων Δρόμων του Μεταξιού, του τόσο προσφιλούς στον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, στάση που προκάλεσε μεν την δυσαρέσκεια των ευρωπαίων εταίρων της, εξασφάλισε δε την ευμένεια του Πεκίνου.