ΚΟΣΜΟΣ

Guardian: Ένας μήνας προθεσμία για την Ελλάδα στο προσφυγικό

Guardian: Ένας μήνας προθεσμία για την Ελλάδα στο προσφυγικό
EUROKINISSI

Ένα μήνα προθεσμία έδωσαν οι ευρωπαϊκές αρχές στην Ελλάδα προκειμένου να βελτιώσει τις συνθήκες για τους αιτούντες άσυλο, ώστε να γίνουν δυνατές πάλι, οι επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο από άλλες χώρες της Ε.Ε., στο πλαίσιο του Δουβλίνου ΙΙ, όπως μεταδίδει η βρετανική εφημερίδα Guardian.

H Eυρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε μια σειρά από συστάσεις προς την Αθήνα την Τετάρτη προκειμένου να συμμορφωθεί με την ευρωπαϊκή πολιτική στο προσφυγικό στις οποίες περιλαμβάνεται «η βελτίωση των συνθηκών ζωής» και ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού συστήματος για τους αιτούντες άσυλο. Επίσης, τα κέντρα υποδοχής πρέπει να έχουν επαρκές προσωπικό προκειμένου οι ελληνικές αρχές να έχουν τη δυνατότητα να εξετάζουν περισσότερες αιτήσεις ασύλου, ανέφερε η Επιτροπή.

Στο δημοσίευμα της Guardian γίνεται και αναφορά στα σενάρια που φέρνουν την Ελλάδα εκτός Σένγκεν «με κάποιες χώρες να πιέζουν για αυτό το ενδεχόμενο».

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Αβραμόπουλος, υπογράμμισε πως ήρθε η ώρα να επιστρέψει η Ελλάδα στο σύστημα του Δουβλίνου, ωστόσο πρόσθεσε ότι οι «μεταναστευτικές πιέσεις» πρέπει να ληφθούν υπόψη, έτσι ώστε να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω η χώρα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η κατάσταση θα ελεγχθεί ξανά τον Μάρτιο. Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα έχει αναλάβει να εκπληρώσει σημαντικές δεσμεύσεις στο προσφυγικό , ανάμεσα τους και η δημιουργία hotspots έως τις 18 Φεβρουαρίου όταν και είναι προγραμματισμένη η επόμενη σύνοδος κορυφής.

Ε.Ε.: Προειδοποιήσεις σε Ελλάδα και Ιταλία για τα hot spots

ΔΗΜΟΦΙΛΗ