ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Πλήθος κόσμου στις παραλίες της Καλιφόρνια παρά την εντολή «μείνετε σπίτι»

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Πλήθος κόσμου στις παραλίες της Καλιφόρνια παρά την εντολή «μείνετε σπίτι»
AP Photo

Πλήθος κόσμου συνέρρευσε στις παραλίες της Καλιφόρνιας των Ηνωμένων Πολιτειών, σε περιπατητικά μονοπάτια και σε πάρκα το σαββατοκύριακο, αγνοώντας την εντολή περί παραμονής στο σπίτι και αποφυγής κοντινής επαφής με άλλους, την οποία εξέδωσε ο κυβερνήτης της Πολιτείας Gavin Newsom, με έναρξη ισχύος από τις 20 Μαρτίου.

Βίντεο και φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, απεικονίζουν τις γεμάτες παραλίες και τα πάρκα στο Λος Άντζελες, με τον κόσμο σχεδόν τον έναν πάνω στον άλλο. Καθώς πολλοί από τους περίπου 40.000.000 πολίτες αψήφησαν την εντολή, οι Αρχές σε ορισμένες πολιτείες διέταξαν το κλείσιμο των πάρκων και των παραλιών.

Ο δήμαρχος του Λος Άντζελες Eric Garcetti ανακοίνωσε την Κυριακή μέσω twitter ότι προχωρά στο κλείσιμο όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων στα πάρκα. Επεσήμανε τη σοβαρότητα της κατάστασης και κάλεσε για άλλη μια φορά τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους. «Αυτό δεν σημαίνει μαζευτείτε αλλού», έγραψε ο ίδιος.

Οι αξιωματούχοι στον χώρο της Υγείας καλούν τους πολίτες να διατηρούν την απαραίτητη απόσταση ο ένας από τον άλλο, για την αποφυγή της μετάδοσης του θανατηφόρου ιού.

Μετά τις εικόνες αυτές, μία μία, και άλλες πόλεις (Σάντα Μόνικα, Μαλιμπού, Λονγκ Μπιτς, κλπ) λαμβάνουν αυστηρότερα μέτρα, κλείνοντας τις παραλίες και τα πάρκα τους και δίνουν σαφείς οδηγίες στους πολίτες να τηρούν αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ τους.

Ο δήμαρχος του Λονγκ Μπιτς, Robert Garcia, κάλεσε τους πολίτες να αναλάβουν ατομική ευθύνη, υπενθυμίζοντάς τους ότι οι γιατροί, οι νοσοκόμοι και το νοσηλευτικό προσωπικό βασίζονται σε αυτούς.

Ίδιο σκηνικό και στη Φλόριντα

Ανάλογο σκηνικό με την Καλιφόρνια, υπήρχε και στη Φλόριντα, όπου μεγάλες ομάδες ατόμων έκαναν πάρτι πάνω σε σκάφη στο Μαιάμι.

Ο δήμαρχος του Μαιάμι Carlos Gimenez δήλωσε απογοητευμένος από τις εικόνες και διέταξε το κλείσιμο όλων των μαρίνων στην πολιτεία για να αποτρέψει τη μεγάλη συγκέντρωση ανθρώπων στη θάλασσα, ενώ θα ενισχυθούν οι έλεγχοι στο νερό για τη συμμόρφωση των πολιτών. Όπως τόνισε, «βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Παράλληλα, δόθηκε εντολή σε ξενοδοχεία να αδειάσουν μέχρι το βράδυ της Δευτέρας.

Την ίδια ώρα, πάρκα κλείνουν σε όλη τη χώρα, ενώ έκλεισε και ο ζωολογικός κήπος της Νέας Υόρκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ