ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Αυστρία: Η κυβέρνηση θα αυξήσει τον αριθμό των τεστ διάγνωσης σε 15.000 ημερησίως

Κορωνοϊός - Αυστρία: Η κυβέρνηση θα αυξήσει τον αριθμό των τεστ διάγνωσης σε 15.000 ημερησίως
ΑΡ

Την πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των διενεργούμενων τεστ διάγνωσης του νέου κορωνοϊού μέχρι και σε 15.000 την ημέρα, ανέφερε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι την Παρασκευή η κυβέρνηση θα ενημερώσει για τα αποτελέσματα των ισχυόντων μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης του ιού.

«Ο σημαντικότερος στόχος είναι: τεστ, τεστ, τεστ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη, με τον αντικαγκελάριο και αρχηγό των συγκυβερνώντων Πράσινων Βέρνερ Κόγκλερ και τους υπουργούς Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ και Υγείας Ρούντολφ Άνσομπερ.

Ο ίδιος ζήτησε από τα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια και από τον υπουργό Υγείας να κάνουν τα πάντα για να αυξηθούν οι δυνατότητες για τεστ, «τα οποία θα καταφέρουμε να επεκτείνουμε σε περίπου 15.000 ημερησίως», ενώ θα εφαρμοστούν και τα «γρήγορα τες» ώστε να μπορέσουν να εξεταστούν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, πρόσθεσε.

Όπως διευκρίνισε, μπορεί αυτά τα «γρήγορα τεστ» να μην είναι της ίδιας ποιότητας, ωστόσο αυτή είναι η μοναδική δυνατότητα «για να μπορούμε να κάνουμε τεστ σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και όχι μόνον σε λίγους».

Ο καγκελάριος, σημειώνοντας ότι το μεγάλο θέμα αυτή την στιγμή είναι το πόσο θα παραμείνουν σε ισχύ οι περιορισμοί και πως σε αυτό η «ειλικρινής απάντηση» είναι ότι δεν μπορεί να γίνει έγκυρη πρόβλεψη χωρίς αριθμητικά στοιχεία, ζήτησε υπομονή έως την Παρασκευή που, όπως είπε, η κυβέρνηση θα έχει αυτούς τους αριθμούς και θα ενημερώσει κατά πόσο αποτελεσματικά είναι τα μέτρα και ποιο σενάριο πρέπει να αναμένεται.

Ταυτόχρονα, ο Σεμπάστιαν Κουρτς προσπαθώντας να μετριάσει τις ελπίδες ότι μέχρι το Πάσχα των Καθολικών -στις 12 Απριλίου - οι περιορισμοί θα ανήκουν ήδη στο παρελθόν, επισήμανε πως «μετά το Πάσχα θα είμαστε σε μία φάση, η οποία θα μοιάζει περισσότερο με την σημερινή, παρά με την κανονική κατάσταση».

Στόχος όμως είναι με την 14η Απριλίου να ανασταλούν σταδιακά τα μέτρα και υπογραμμίζεται το «σταδιακά», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως «η ζωή από το σήμερα στο αύριο δεν θα είναι πάλι όπως ήταν».

Στη συνέντευξη Τύπου, ο καγκελάριος απηύθυνε έκκληση στον πληθυσμό να τηρήσει τους ισχύοντες κανόνες σε σχέση με τους περιορισμούς εξόδου, τονίζοντας πως «είναι στο χέρι μας να κάνουμε τα πάντα για να μην υπάρξουν καταστάσεις όπως στην Ιταλία ή στην Ισπανία».

Ευχαριστώντας όλους αυτούς «που τηρούν πειθαρχημένα τα μέτρα», ο Σεμπάστιαν Κουρτς επισήμανε ότι έχει δώσει εντολή στον υπουργό Εσωτερικών «να τιμωρούνται εκείνοι οι οποίοι δεν τα τηρούν και θέτουν σε κίνδυνο την επιτυχία όλων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ