ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός στις ΗΠΑ: Πακέτο δύο τρισ. για τη στήριξη της οικονομίας

Κορωνοϊός στις ΗΠΑ: Πακέτο δύο τρισ. για τη στήριξη της οικονομίας
Φωτογραφία αρχείου από συνέντευξη που παραχώρησε ο Τραμπ για τον κορωνοϊό (AP Photo/Evan Vucci)

Την ώρα που οι ΗΠΑ μετρούν πλέον πάνω από 700 νεκρούς από τον κορωνοϊό -163 εξ αυτών την Τρίτη- και ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε πως η χώρα ενδέχεται να είναι το επόμενο επίκεντρο της πανδημίας, η ηγεσία της Γερουσίας και η κυβέρνηση Τραμπ συμφώνησαν τα ξημερώματα της Τετάρτης σε ένα οικονομικό πακέτο μέτρων ύψους δύο τρισεκατομμυρίων για την διάσωση της οικονομίας από την «επίθεση» του ιού.

«Κυρίες και Κύριοι, τελειώσαμε. Υπάρχει συμφωνία» είπε σε δημοσιογράφους ο υπεύθυνος νομοθετικών υποθέσεων του Λευκού Οίκου Έρικ Ούλαντ γύρω στη 1:00πμ, τοπική ώρα.

Η συμφωνία έρχεται μετά από πέντε ημέρες εντατικών διαπραγματεύσεων, κατά τη διάρκεια των οποίων υπήρξαν κατά διαστήματα… εχθροπραξίες. Η αμερικανική οικονομία αντιμετωπίζει ήδη αρκετά σοβαρά προβλήματα από την επιδημία του κορωνοϊού, καθώς έχουν κλείσει σχολεία και επιχειρήσεις, σημειώνονται μαζικές απολύσεις ενώ αρρωσταίνουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλη τη χώρα.

Το νομοσχέδιο, που είναι πρωτοφανές ως προς το μέγεθος και το εύρος του, έχει ως στόχο να προκαλέσει «παλίρροια» ρευστότητας στις ΗΠΑ.

Πολλοί Αμερικανοί θα λάβουν βοηθήματα 1.200 δολαρίων ενώ παράλληλα δημιουργείται και ένα πρόγραμμα δανεισμού 367 δισεκατομμυρίων για μικρές επιχειρήσεις.

Την ίδια ώρα, «στήνεται» και ένα ταμείο 500 δισ. για μεγάλες επιχειρήσεις, πόλεις και πολιτείες.

Μάλιστα, υπάρχει και μέριμνα για τη διεύρυνση της ασφάλισης των ανέργων, ταμείο 150 δισ. δολαρίων για την ενεργοποίηση της οικονομίας των πολιτειών αλλά και κεφάλαιο 130 δισ. για νοσοκομεία.

Όλες οι πλευρές εμφανίστηκαν αισιόδοξες την Τρίτη πως μια συμφωνία ήταν προ των πυλών ενώ υποστήριζαν ότι θα υπήρχε χρόνος και για την ψήφιση του οικονομικού πακέτου το βράδυ της ίδιας ημέρας.

Ωστόσο, οι ώρες περνούσαν και κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό.

Τώρα, η ψήφιση αναμένεται να γίνει με χαρακτήρα κατεπείγοντος, με αναλυτές να εκφράζουν ανησυχία για τις καθυστερήσεις.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντοναλντ Τραμπ, ο οποίος μάλιστα υποστήριξε πως οι ΗΠΑ θα έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν την πανδημία μέχρι το Πάσχα, έχει ήδη εκφράσει την επιθυμία του μέρος των χρημάτων αυτών να χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη των εταιρειών με κρουαζιερόπλοια αλλά και την ενίσχυση των ξενοδοχείων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ