ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Απορρίφθηκε το αίτημα του Ασάνζ να βγει από τη φυλακή με εγγύηση

Κορωνοϊός: Απορρίφθηκε το αίτημα του Ασάνζ να βγει από τη φυλακή με εγγύηση
(AP Photo/Matt Dunham)

Δικαστήριο απέρριψε την Τετάρτη το αίτημα του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ να βγει με εγγύηση, αφού οι συνήγοροί του υποστήριξαν ότι θα πρέπει να αποφυλακιστεί, διότι διατρέχει μεγάλο κίνδυνο να προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό στη φυλακή.

Ο δικηγόρος του, Έντουαρντ Φιτζέραλντ, ανέφερε στο δικαστήριο του Westminster ότι ο Ασάνζ υπέφερε από τέσσερις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος κατά τη διάρκεια των ετών που διέμεινε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. Ο Φιτζέρλαντ είπε επίσης ότι ο Ασάνζ είχε καρδιακά προβλήματα που τον θέτουν σε αυξημένο κίνδυνο.

«Η έμφαση δεν δίνεται στην μάχη αλλά στην επιβίωση», δήλωσε ο Φιτζέραλντ, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να διαφύγει ο Ασάνζ. Σύμφωνα με τον ίδιο, αν ο Ασάνζ μολυνθεί με τον ιό στη φυλακή, «ο κίνδυνος θα μπορούσε να είναι θανατηφόρος».

Η δικαστής, Βανέσα Μπαρέιτσερ ωστόσο, απέρριψε τα επιχειρήματα, λέγοντας πως «βάσει των δεδομένων σήμερα, η παγκόσμια πανδημία, από μόνη της, δεν μπορεί να αιτιολογήσει την αποφυλάκιση του κ. Ασάνζ».

Εξηγώντας το σκεπτικό της απόφασής της, η συμπεριφορά του Ασάνζ κατά το παρελθόν δείχνει πόσο μακριά είναι διατεθειμένος να φτάσει προκειμένου να αποφύγει τις διαδικασίες έκδοσης και υπάρχουν τεκμηριωμένοι λόγοι να πιστεύει κανείς ότι στην περίπτωση που θα αποφυλακιστεί θα δραπετεύσει ξανά.

Η Βανέσα Μπαρέιτσερ αναφερόταν στο γεγονός ότι ο Ασάνζ παραβίασε τους όρους της εγγύησης και διέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο το 2012 προκειμένου να αποφύγει την έκδοση στη Σουηδία, όπου καταζητείτο εκείνη την εποχή προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με φερόμενα σεξουαλικά εγκλήματα. Οι κατηγορίες έκτοτε αποσύρθηκαν.

Ο 48χρονος καταζητείται στις ΗΠΑ για 18 κατηγορίες συνωμοσίας ότι χάκαρε κυβερνητικούς υπολογιστές και για την παραβίαση νόμου περί κατασκοπείας. Ο Ασάνζ ισχυρίζεται ότι θα εκτίσει πολυετείς ποινές κάθειρξης εάν εκδοθεί και καταδικαστεί εκεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ