ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τους 10.000 οι νεκροί στην Ιταλία - Πάνω από 92.000 τα κρούσματα

Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τους 10.000 οι νεκροί στην Ιταλία - Πάνω από 92.000 τα κρούσματα
(AP Photo/Antonio Calanni)

Δεν έχει τέλος ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων από τον κορωνοϊό στην Ιταλία, όπου οι νεκροί έφτασαν τους 10.023, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 92.472. Παράλληλα, 12.384 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Χθες, Παρασκευή, το σύνολο κρουσμάτων του κορωνοϊού ήταν 86.498 και είχαν χάσει την ζωή τους, συνολικά, 9.134 άνθρωποι ενώ 10.950 είχαν ιαθεί.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 889 ασθενείς και καταγράφηκαν 5.974 νέα κρούσματα. 1.434 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.

3.856 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 26.676 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 39.533 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 39.415 και οι νεκροί 5.944 . Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 12.383 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 1.344. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 7.930 , με 362 νεκρούς.

Σε σχέση με το προηγούμενο εικοσιτετράωρο ο ρυθμός μετάδοσης του ιού είναι ουσιαστικά σταθερός, με τον αριθμό των νεκρών να παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Στο "κόκκινο" το σύστημα υγείας

Το σύστημα υγείας της χώρας έχει χτυπήσει εδώ και ημέρες «κόκκινο» ειδικά στον (πλούσιο) βορρά, όπου εντοπίζεται η πλειοψηφία των κρουσμάτων.

Παρά την τραγική κατάσταση της χώρας, ο Ιταλός κεντρώος πρώην πρωθυπουργός, Ματτέο Ρέντσι, ζήτησε το Σάββατο να μπορέσουν να ξανανοίξουν οι βιομηχανίες και τα σχολεία της χώρας, πριν τις 12 Απριλίου, ημέρα του Καθολικού Πάσχα.

«Ας κάνουμε λιγότερες αλλαγές στις υπεύθυνες δηλώσεις, και περισσότερα τεστ ανίχνευσης του ιού. Χρειάζεται ένα βαθμιαίο σχέδιο, αλλά η χώρα πρέπει να ξανασηκώσει τα ρολά», τόνισε ο Ρέντσι σε συνέντευξή του στην καθολική εφημερίδα Avvenire.

Κορωνοϊός: Δεν έχει τέλος η τραγωδία στην Ιταλία - Αρνητικό ρεκόρ θανάτων σε ένα 24ωρο

Οι πρώτες αντιδράσεις των πολιτικών του αντιπάλων και των επιστημόνων, όμως, είναι πέρα για πέρα αρνητικές.

«Δεν μπορούμε να κρατήσουμε την χώρα κλειστή αιωνίως, αλλά πρέπει πρώτα να δούμε τα αποτελέσματα των μέτρων που υιοθέτησε η κυβέρνηση», δήλωσε ο Τζάνι Ρέτσα, διευθυντής του τομέα λοιμωδών νόσων του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας της Ιταλίας.

Ο καθηγητής ιολογίας Φαμπρίτσιο Πρελιάσκο θεωρεί σίγουρα πρώιμη μια ενδεχόμενη απόφαση για να ξανανοίξουν τα σχολεία και προσθέτει ότι «είναι ορθό να σκεφτόμαστε το μέλλον, αλλά χρειάζεται μεγάλη προσοχή, διότι με τον ιό αυτό, δεν θα ξεμπερδέψουμε εύκολα».

Το στέλεχος της Λέγκα, Τζαν Μάρκο Τσεντινάιο τονίζει ότι «η ιδέα αυτή του Ρέντσι επιβεβαιώνει ότι ο συγκεκριμένος πολιτικός δεν είναι σε θέση να αφουγκραστεί τις ανάγκες της Ιταλίας». Ο δε πρώην υπουργός οικονομικής ανάπτυξης της κεντροαριστεράς, Κάρλο Καλέντα, δήλωσε ότι «η πρόταση του Ρέντσι χαρακτηρίζεται από έλλειψη σοβαρότητας».

Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της δραματικής αυτής κρίσης, στον ιταλικό Νότο αυξάνεται η ανησυχία. Στο Παλέρμο της Σικελίας , έξω από τα σούπερ μάρκετ βρίσκονται, πλέον, σε μόνιμη βάση, αυτοκίνητα των καραμπινιέρων και της αστυνομίας. Τις τελευταίες δυο ημέρες, υπήρξαν πολίτες οι οποίοι ψώνισαν αλλά στην συνέχεια αρνήθηκαν να πληρώσουν διότι, όπως είπαν, έχουν χάσει την δουλειά τους.

Ο δήμαρχος του Παλέρμο Λεολούκα Ορλάντο, απηύθυνε έκκληση προς την κυβέρνηση της Ρώμης να δοθεί έκτακτη οικονομική στήριξη στους πολίτες της Κάτω Ιταλίας, για να μην ενισχυθεί, στην τρομακτικά δύσκολη αυτή φάση, ο ρόλος της μαφίας και της παραοικονομίας της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ