ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Ρωσία: Παρατείνεται η μη εργάσιμη περίοδος με καταβολή μισθού ως 30 Απριλίου

Κορωνοϊός - Ρωσία: Παρατείνεται η μη εργάσιμη περίοδος με καταβολή μισθού ως 30 Απριλίου
(AP Photo/Dmitri Lovetsky)

Να παρατείνει, έως τα τέλη Απριλίου την μη εργάσιμη περίοδο για τους Ρώσους πολίτες, οι οποίοι ωστόσο θα λάβουν τον μισθό τους, αποφάσισε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν

«Η κορύφωση της επιδημίας στον κόσμο δεν έχει περάσει, όπως και στην χώρα μας. Σε σχέση με αυτό αποφάσισα να παρατείνω το καθεστώς των μη εργάσιμων ημερών έως το τέλος του μήνα, δηλαδή έως και τις 30 Απριλίου», δήλωσε ο Πούτιν στο διάγγελμά του προς τον ρωσικό λαό το όποιο απηύθυνε από την κατοικία του στο Νόβο Αγκαριόβο, επισημαίνοντας ιδιαίτερα ότι για αυτές τις μη εργάσιμες μέρες «θα καταβληθεί ο μισθός των εργαζομένων».

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η διατήρηση των θέσεων εργασίας και των εισοδημάτων των πολιτών, ακόμη και σε συνθήκες πανδημίας είναι αδιαμφισβήτητη προτεραιότητα τη κυβέρνησης. Δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο να μειωθεί η διάρκεια αυτής της μη εργάσιμης περιόδου, σε περίπτωση που η κατάσταση βελτιωθεί προς το καλύτερο, επισημαίνοντας ότι οι κρατικές υπηρεσίες, τα φαρμακεία και τα καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης θα συνεχίσουν να λειτουργούν.

Παράλληλα ανακοίνωσε την επιβολή πιο αυστηρών περιοριστικών μέτρων σε μια σειρά από περιφέρειες της χώρας, λέγοντας ότι στις περιφερειακές αρχές θα δοθούν πρόσθετες δικαιοδοσίες για τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι στην Μόσχα προς το παρόν δεν μπορεί να αντιστραφεί η κατάσταση με τον κορωνοϊό, αλλά κατέστη δυνατόν να προστατευτούν οι ηλικιωμένοι από τον ιό και να μην επιτραπεί η έξαρση κρουσμάτων σε παιδικά ιδρύματα.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ευχαρίστησε όλους τους Ρώσους πολίτες που τηρούν τα μέτρα πρόληψης και ιδιαίτερα το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. «Είμαι βέβαιος ότι όλοι οι πολίτες της χώρας μας θα εκφράσουν την εγκάρδια ευγνωμοσύνη τους στους γιατρούς μας», είπε και προσέθεσε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω ειλικρινά όλους εσάς χωρίς εξαίρεση και να πω ‘ευχαριστώ’ στους εθελοντές, στους ανθρώπους που δεν παρέμειναν αδιάφοροι, σε όλους τους πολίτες που συνειδητοποιήσαν την ατομική τους ευθύνη στον αγώνα κατά της επιδημίας και τηρούν αυστηρά τις συστάσεις των αρχών, των γιατρών και των εμπειρογνωμόνων, που μεριμνούν για τον εαυτό τους και για την υγεία των συγγενών και οικείων τους, για την ασφάλεια των γύρω τους».

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την αναχαίτιση της επιδημίας του κορωνοϊού, όπως η εφαρμογή της μη εργάσιμης εβδομάδας και η μερική απαγόρευση της κυκλοφορίας σε πολλές περιοχές της χώρας, της έδωσαν την δυνατότητα να κερδίσει χρόνο, ώστε να συστρατευθούν όλα τα όργανα εξουσίας, να ενισχυθεί το σύστημα υγείας, αλλά και να καταπολεμηθεί όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά η επιδημία, να αξιοποιήσουμε όπως είπε «την δική μας εμπειρία αλλά και τις καλύτερες πρακτικές των άλλων χωρών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ