ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Η φονικότερη ημέρα για τη Νέα Υόρκη - 562 νεκροί μέσα σε 24 ώρες

Κορωνοϊός: Η φονικότερη ημέρα για τη Νέα Υόρκη - 562 νεκροί μέσα σε 24 ώρες
AP Photo / John Minchillo

Η Νέα Υόρκη βίωσε τη φονικότερη ημέρα της από τον νέο κορωνοϊό, με 562 νέους θανάτους σε ένα εικοσιτετράωρο στην πολιτεία και το σύνολο των νεκρών να ανέρχεται σε 2.935, όπως έγινε την Παρασκευή γνωστό από τον κυβερνήτη, Άντριου Κουόμο.

Ο Κουόμο προειδοποίησε ότι άνθρωποι θα πεθάνουν σύντομα εξαιτίας της έλλειψης αναπνευστήρων, νοσοκομειακών κλινών, ενώ απηύθυνε έκκληση για αποστολή πόρων στη Νέα Υόρκη, που θα βοηθήσουν την πολιτεία να αντιμετωπίσει την ολοένα κι εντεινόμενη κρίση.

Εν τω μεταξύ, σαν ήρωα αποχαιρέτισαν την Παρασκευή οι ναύτες του αεροπλανοφόρου «Θίοντορ Ρούζβελτ» τον πλοίαρχό τους που απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του αφού ζήτησε να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα για να αντιμετωπιστεί το ξέσπασμα του Covid-19 πάνω στο πλοίο του, όπως φαίνεται σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter.

Στο βίντεο, που διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα, ο Μπρετ Κροζίερ κατεβαίνει τη ράμπα αποβίβασης του Θίοντορ Ρούζβελτ ενώ το πλήρωμα φωνάζει ρυθμικά το όνομά του. Αφού πατάει στο έδαφος του Γκουάμ, ο πλοίαρχος στρέφεται και χαιρετά τους ναύτες. Η απομάκρυνση του Κροζίερ ανακοινώθηκε από τον υπηρεσιακό υπουργό Ναυτικού των ΗΠΑ, Τόμας Μόντλι, ο οποίος είπε ότι ο πλοίαρχος του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου, που έχει πλήρωμα 5.000 ανδρών, επέδειξε «κακή κρίση» στον τρόπο με τον οποίο απευθύνθηκε στους ανωτέρους του.

Σε μια τετρασέλιδη επιστολή που εφερε σε δύσκολη θέση το Πεντάγωνο, ο Κροζίερ, ο οποίος είχε αναλάβει τη διοίκηση τον Νοέμβριο, περιέγραφε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατούσε στο πλοίο αφότου άρχισαν να ασθενούν οι ναύτες.

Ζητούσε να αναληφθεί «αποφασιστική δράση», να απομακρυνθούν πάνω από 4.000 ναύτες από το αεροπλανοφόρο και να τεθούν σε καραντίνα, προειδοποιώντας ότι αν το Πολεμικό Ναυτικό δεν δρούσε αμέσως, θα είχε αποτύχει να περιφρουρήσει «το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο του, τους ναύτες μας».

Ο Μόντλι είπε στο πρακτορείο Reuters σήμερα ότι ο Κροζίερ δεν θα αποταχθεί, αλλά θα του ανατεθεί κάποια άλλη αποστολή όσο ερευνάται το θέμα από το Πολεμικό Ναυτικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ