ΚΟΣΜΟΣ

«Σχέδιο Μάρσαλ» ζητά ο Σάντσεθ με την Ισπανία να μετράει νέα θύματα

«Σχέδιο Μάρσαλ» ζητά ο Σάντσεθ με την Ισπανία να μετράει νέα θύματα
(AP Photo/Emilio Morenatti)

Ακόμη μία «μαύρη» μέρα στην Ισπανία, η οποία μετρά περισσότερους από 12.400 νεκρούς από κορωνοϊό

Σύμφωνα με τη νέα ενημέρωση του υπουργείου Υγείας της Ισπανίας, σήμερα (05/04) η χώρα θρηνεί ακόμη 674 θύματα από τον φονικό ιό που τρομοκρατεί τον πλανήτη.

Συνολικά η χώρα σε αυτή τη «μάχη» με τον κορωνοϊό μετρά 12.418 θύματα.

Σε σύγκριση με τη χθεσινή ημέρα, υπάρχει μία μείωση στον αριθμό των νεκρών, η οποία εμπνέει μια κάποια ελπίδα.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο κατέληξαν 809 άτομα.

Αυτή τη στιγμή στην Ισπανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 130.759.

Σάντσεθ: Νέο σχέδιο Μάρσαλ και όχι λιτότητα

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ζητά από τους Ευρωπαίους εταίρους την οργάνωση μιας «οικονομίας (σε συνθήκες) πολέμου» και ένα «νέο σχέδιο Μάρσαλ», αντί δε (αυστηρής) λιτότητας όπως το 2008, ζητά αυτή τη φορά «αυστηρή αλληλεγγύη», με άρθρο του το οποίο δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική σελίδα της «Frankfurter Allgemeine Zeitung».

«Προκειμένου να μην αποτύχει ως Ένωση στην αντιμετώπιση της πανδημία του κορονοϊού, η Ευρώπη πρέπει τώρα να οργανώσει μια οικονομία (σε συνθήκες) πολέμου και να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν την αντίδραση (στις συνέπειες της πανδημίας), την ανασυγκρότηση και την οικονομική ανάκαμψή της, με μέτρα στήριξης του δανείων που παίρνουμε σε πολλές χώρες», τονίζει.

Ο Σάντσεθ ζητά επίσης στο άρθρο του:

«Νέο σχέδιο Mάρσαλ για την μετά την πανδημία ανασυγκρότηση. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) είναι μόνο ένα πρώτο βήμα και δεν πρέπει να συνδεθεί με όρους: Η Ευρώπη θα πρέπει να ενεργήσει με αυστηρή αλληλεγγύη και χρειάζεται μεσοπρόθεσμα έναν νέο μηχανισμό κοινοτικοποίησης/ αμοιβαιοποίησης των χρεών.

Εάν ο ιός δεν σταματά στα σύνορα, τότε ούτε οι μηχανισμοί χρηματοδότησης πρέπει να το κάνουν αυτό. Η Ευρώπη δεν πρέπει να αντιδράσει όπως στην χρηματοπιστωτική ή τραπεζική κρίση του 2008 με μια (αυστηρή) πολιτική λιτότητας. Μέσω της αποφασιστικής δράσης και μέσω ακόμη πιο φιλόδοξων μέτρων, η κρίση μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία για την ανασυγκρότηση μιας πολύ ισχυρότερης Ευρωπαϊκής Ένωσης».

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ