ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας υπό τη σκιά της πανδημίας του κορωνοϊού

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας υπό τη σκιά της πανδημίας του κορωνοϊού
AP Photo/Francisco Seco

Στην αναγνώριση και στην απόδοση τιμής στους νοσηλευτές, τις μαίες και τους επισκέπτες Υγείας είναι αφιερωμένη φέτος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας.

Επιπρόσθετα αποτελεί και μία ακόμα ευκαιρία να υπενθυμίζουμε στους ηγέτες του κόσμου τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν για να διατηρηθεί ο κόσμος υγιής.

Οι νοσηλευτές και οι επισκέπτες υγείας είναι στο προσκήνιο της μάχης ενάντια στον κορωνοϊό, παρέχοντας η κάθε ειδικότητα από την πλευρά της και σύμφωνα με τα guidelines, υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και αξιοσέβαστη θεραπεία και φροντίδα, ανοίγοντας διάλογο στην κοινότητα για την αντιμετώπιση των φόβων και δίνοντας απαντήσεις σε ερωτήσεις ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, συλλέγουν δεδομένα για κλινικές μελέτες.

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας αποτελεί μία ακόμα ευκαιρία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να επισημάνει την τρέχουσα κατάσταση της νοσηλευτικής και της μαιευτικής παγκόσμια και να υποβάλλει μια σειρά από προτάσεις για την ενίσχυση του νοσηλευτικού και του μαιευτικού εργατικού δυναμικού.

Η καθολική κάλυψη υγείας αποτελεί το νούμερο ένα στόχο της ΠΟΥ. Το κλειδί για την επίτευξη αυτού είναι να εξασφαλιστεί ότι όλοι μπορούν να αποκτήσουν τη φροντίδα που χρειάζονται, όταν τις χρειάζονται, ακριβώς στην καρδιά της κοινότητας, όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

22531433


ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημοσιογραφική επιμέλεια: Δημ. Φραγκουλιώτης

Η πρόοδος σημειώνεται σε χώρες σε όλες τις περιοχές του κόσμου.

Ωστόσο, εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν καθόλου πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη. Εκατομμύρια περισσότερα αναγκάζονται να επιλέξουν μεταξύ υγειονομικής περίθαλψης και άλλων καθημερινών εξόδων, όπως τρόφιμα, ρούχα και ακόμη και σπίτι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο ΠΟΥ εστιάζει στην καθολική κάλυψη υγείας για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, την 7η Απριλίου.

Περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι καταστρέφονται οικονομικά - αναγκάζονται δηλαδή να ζήσουν με λιγότερα από 2 δολάρια τη μέρα, που σημαίνει ακραία φτώχεια - επειδή πρέπει να πληρώσουν για την περίθαλψή τους.

Επιπλέον, 800 εκατομμύρια άτομα (περίπου 12% του παγκόσμιου πληθυσμού) ξοδεύουν τουλάχιστον το ένα δέκατο του οικογενειακού τους προϋπολογισμού σε δαπάνες υγείας.

Τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός του κόσμου δεν απολαμβάνει πλήρη υγειονομική κάλυψη και δεν έχει πρόσβαση σε απαραίτητες υπηρεσίες υγείας.

Επιπλέον, 371 δισεκατομμύρια δολάρια είναι το κόστος ώστε να γίνει ο κόσμος υγιείς έως το 2030.

Για να επιτευχθεί ο στόχος του 2030, ο Οργανισμός υπολογίζει πως χρειάζονται πάνω από 18 εκατομμύρια επαγγελματίες υγείας, κατά προτεραιότητα στις χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος.

Συνολικά στον τομέα της Υγείας θα απαιτηθούν μέσα στην επόμενη δεκαετία 40 εκατομμύρια επιπλέον θέσεις εργασίας.

Επιπλέον, απαιτούνται επενδύσεις στην εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ