ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Παραιτήθηκε ο υπουργός Ναυτικού - Αποκάλεσε «ηλίθιο» τον καπετάνιο του «Roosevelt»

ΗΠΑ: Παραιτήθηκε ο υπουργός Ναυτικού - Αποκάλεσε «ηλίθιο» τον καπετάνιο του «Roosevelt»
AP Photo/Alex Brandon, File

Την παραίτηση του μετά τον τρόπο που διαχειρίστηκε την κρίση στο αεροπλανοφόρο USS Roosevelt και την αποπομπή του κυβερνήτη του μετά την αποκάλυψη κρουσμάτων κορωνοϊού μέσα σε αυτό, υπέβαλε ο υπηρεσιακός υπουργός Ναυτιλίας, Τόμας Μόντλι.

 

Ο υπηρεσιακός υπουργός παραιτήθηκε την Τρίτη, μία ημέρα μετά τη διαρροή ηχητικού ντοκουμέντου, στο οποίο αποκαλούσε τον απαλλαχθέντα από τα καθήκοντά του καπετάνιο του αεροπλανοφόρου Roosevelt «ηλίθιο», απευθυνόμενος στο πλήρωμα του αεροπλανοφόρου.

Ο Τόμας Μόντλι είχε παύσει από τα καθήκοντά του τον κυβερνήτη του USS Roosevelt, Μπρετ Κροζίερ, αφότου ο τελευταίος ζήτησε άδεια ώστε να αποβιβάσει το πλήρωμά του, περίπου 5.000 ναύτες και λοιπό προσωπικό, στο Γκουάμ, ώστε να σταματήσει η εξάπλωση του ιού στο αεροπλανοφόρο.

Για την κίνησή του αυτή, απαλλάχθηκε των καθηκόντων του και αποχώρησε από το πλοίο εν μέσω χειροκροτημάτων από τους ναύτες.

«Δεν είμαστε σε πόλεμο. Δεν υπάρχει κανείς λόγος να πεθαίνουν οι ναύτες», είχε γράψει στην τετρασέλιδη επιστολή του, την οποία αποκάλυψε πρώτη η εφημερίδα San Francisco Chronicle, μετά την διάγνωση περίπου 100 ναυτών θετικών στον κορωνοϊό.

Όμως ο Τόμας Μόντλι τη Δευτέρα σε ομιλία του στο προσωπικό του πλοίου τη Δευτέρα, ανέφερε ότι ο Μπρετ Κροζίερ ήταν «είτε αφελής είτε ηλίθιος». Ακόμα τον κατηγόρησε για «προδοσία» και για το γεγονός ότι δημιούργησε μία μεγάλη «αντιπαράθεση» στην Ουάσινγκτον.

Αεροπλανοφόρο «Roosevelt»: Εκτός πλοίου 3.000 επιβαίνοντες μετά τη δραματική έκκληση του κυβερνήτη

Όπως αναφέρει το CNNi, στην επιστολή της παραίτησής του ο Μόντλι δεν αναφέρεται στην υπόθεση, αργότερα ωστόσο ζήτησε συγνώμη στο Ναυτικό για το συμβάν.

Την παραίτηση του Μόντλι έκανε αποδεκτή ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ