ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Η Mεγάλη Παρασκευή των Καθολικών στην Παναγία των Παρισίων

Κορωνοϊός: Η Mεγάλη Παρασκευή των Καθολικών στην Παναγία των Παρισίων
AP Photo / Ludovic Marin

Οι επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας στο Παρίσι θα πραγματοποιήσουν μια μικρή ακολουθία για τη Μεγάλη Παρασκευή στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, ο οποίος βρίσκεται σε διαδικασία αναστήλωσης και επισκευών, σχεδόν ένα χρόνο με την καταστροφική πυρκαγιά που κατέκαψε σημαντικό μέρος του.

Ο Αρχιεπίσκοπος του Παρισιού, Μισέλ Οπετί, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Θεία Λειτουργία θα στείλει ένα μήνυμα ελπίδας και ανανέωσης εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 12.000 ανθρώπους στη Γαλλία.

Στην ακολουθία των Αγίων Παθών θα λάβουν μέρος μόνον επτά άτομα και το τηλεοπτικό συνεργείο. Η Λειτουργία θα πραγματοποιηθεί στην αψίδα του καθεδρικού, η οποία σταθεροποιήθηκε μετά τη φωτιά της 15ης Απριλίου 2019, η οποία είχε καταστρέψει την οροφή του γοτθικού κτίσματος καθώς και τον πυργίσκο του καμπαναριού.

Το κειμήλιο του Αγκάθινου Στεφανιού, το οποίο πιστεύεται ότι είχε τοποθετηθεί επί της κεφαλής του Ιησού πριν από τη σταύρωσή Του, θα βρίσκεται πάνω στην Αγία Τράπεζα, για τις ανάγκες της Λειτουργίας. Θα επιστρέψει στο ναό της Παναγίας των Παρισίων για πρώτη φορά, μετά την προσωρινή αποθήκευσή του στο Μουσείο του Λούβρου.

Την ίδια στιγμή, στο Βατικανό, ο Πάπας Φραγκίσκος την Παρασκευή ευχαρίστησε τους φυλακισμένους, τα θύματα, τους φρουρούς και άλλους που σχετίζονται με μια φυλακή στη βόρεια Ιταλία, επειδή συνέταξαν τις υπομνήσεις που διαβάζονται κατά τις Στάσεις του Σταυρού, το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Αποκαλώντας τους «φίλους του», ο Φραγκίσκος εξήρε τους τρόφιμους του σωφρονιστικού ιδρύματος Ντούε Παλάτσι στην Πάδοβα που μοιράστηκαν τις ιστορίες τους. «Ο Θεός μιλάει για τον εαυτό Του και μιλά σε εμάς μέσα από μια ιστορία και μας προσκαλεί να ακούσουμε με προσοχή και έλεος», δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος.

Οι φυλακισμένοι θα κουβαλήσουν το σταυρό κατά τη διάρκεια της λειτουργίας μαζί με γιατρούς και νοσηλευτές από το Υπουργείο Υγείας του Βατικανού, οι οποίοι μάχονται κατά της πανδημίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ