ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Ερντογάν: Nέα 48ωρη καραντίνα - Στους 1.296 οι νεκροί στην Τουρκία

Κορωνοϊός - Ερντογάν: Nέα 48ωρη καραντίνα - Στους 1.296 οι νεκροί στην Τουρκία
AP Photo/Burhan Ozbilici

Την απαγόρευση της κυκλοφορίας το επόμενο Σαββατοκύριακο προανήγγειλε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19.

Η 48ωρη καραντίνα που τέθηκε σε εφαρμογή τα μεσάνυχτα της περασμένης Παρασκευής αφορούσε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Κωνσταντινούπολης των 16 εκατομμυρίων κατοίκων.

Με βάση τον νεότερο απολογισμό, οι νεκροί από την πανδημία στην Τουρκία ανέρχονται στους 1.296, καθώς προστέθηκαν στον μακρύ κατάλογο των θυμάτων άλλοι 98 άνθρωποι. Ο υπουργός Υγείας, Φαχρετίν Κοτζά, ανέφερε ότι τα κρούσματα είναι συνολικά 61.069 και ότι 3.957 άνθρωποι έχουν αναρρώσει.

Το τελευταίο 24ωρο διενεργήθηκαν άλλα 34.456 διαγνωστικά τεστ.

Τρεις νεκροί σε «ανοιχτές» φυλακές της χώρας

Τρεις άνθρωποι, οι οποίοι εξέτιαν ποινές φυλάκισης στην Τουρκία, πέθαναν αφού προσβλήθηκαν από Covid-19, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, τη στιγμή που το κοινοβούλιο εξετάζει τη χορήγηση αμνηστίας σε ένα μέρος των φυλακισμένων.

«Δεκαεπτά κρατούμενοι σε πέντε ανοικτά σωφρονιστικά ιδρύματα διαγνώσθηκαν θετικοί στην Covid-19. Τρεις απεβίωσαν στη διάρκεια θεραπειών», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Αμπντουλχαμίτ Γκιούλ.

Οι λεγόμενες «ανοιχτές» φυλακές στην Τουρκία έχουν ελάχιστες συνθήκες ασφαλείας. Οι φυλακισμένοι μετάγονται εν γένει εκεί όταν πρόκειται να αποφυλακισθούν προσεχώς επειδή η ποινή τους πλησιάζει στη λήξη της και δικαιούνται άδειες εξόδου.

Ο Γκιούλ δήλωσε πως 14 άλλοι κρατούμενοι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και πως ένας απ' αυτούς, ο οποίος πάσχει και από χρόνια νόσο, βρίσκεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

«Κανένα κρούσμα δεν έχει καταγραφεί στις κλειστές φυλακές», πρόσθεσε.

Το τουρκικό κοινοβούλιο άρχισε την περασμένη εβδομάδα να συζητεί ένα νομοσχέδιο που έχει στόχο να βγουν από τις φυλακές περίπου 90.000 κρατούμενοι --να αποφυλακισθούν πρόωρα ή να τεθούν υπό κράτηση κατ' οίκον-- για να μειωθεί ο συνωστισμός στις φυλακές.

Όμως οι καταδικασμένοι για «τρομοκρατία», μεταξύ των οποίων βρίσκονται πολυάριθμοι δημοσιογράφοι και αντιπολιτευόμενοι πολιτικοί, θα αποκλεισθούν απ' αυτό το μέτρο, προς μεγάλη απογοήτευση των οργανώσεων για την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ