ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Spiegel: Ποιες χώρες διαχειρίζονται καλύτερα την κρίση - Η θέση της Ελλάδας

Κορωνοϊός - Spiegel: Ποιες χώρες διαχειρίζονται καλύτερα την κρίση - Η θέση της Ελλάδας
AP Photo/Martin Meissner

Οι ασφαλέστες χώρες στην Ευρώπη την εποχή του κορωνοϊού είναι το αντικείμενο μελέτης του think tank «Deep Knowledge Group» (DKG) με έδρα το Λονδίνο, που φέρνει στη δημοσιότητα αποκλειστικό ρεπορτάζ του γερμανικού Spiegel.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η οποία βασίστηκε σε στοιχεία από επίσημες βάσεις δεδομένων όπως η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ή το Johns Hopkins University, η Γερμανία κατατάσσεται στην πρώτη θέση στην Ευρώπη και δεύτερη πιο ασφαλής χώρα σε όλο τον κόσμο.

Όπως αναμεταδίδει η ελληνική έκδοση της DW, στην έρευνά τους οι αναλυτές του think tank έλαβαν υπόψη τους πολλά και διαφορετικά κριτήρια, όπως τον χρόνο ισχύος των περιοριστικών μέτρων, τον αριθμό παραβίασής τους, το εύρος της απαγόρευσης μετακινήσεων, τη μαζικότητα διαγνωστικών τεστ αλλά και τη διαθεσιμότητα νοσοκομειακών κλινών.

Αντικείμενο μελέτης αποτέλεσε επίσης η διαχείριση της κρίσης από πλευράς των εκάστοτε κυβερνήσεων (για παράδειγμα ως προς τη λειτουργία ομάδων διαχείρισης κρίσεων αλλά και την παροχή άμεσης οικονομικής βοήθειας).

Στην 30η θέση η Ελλάδα

Στην πρώτη θέση της σχετικής κατάταξης βρίσκεται το Ισραήλ, στη δεύτερη η Γερμανία, στην τρίτη η Νότια Κορέα ενώ ακολουθούν Αυστραλία και Κίνα. Κύπρος και Ελλάδα βρίσκονται στην 29η και 30η θέση αντίστοιχα, ενώ τις τελευταίες καταλαμβάνουν Ιταλία και Ισπανία.

«Σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες στην Ευρώπη, η Γερμανία έχει την καλύτερη κατάταξη ως προς την ασφάλεια και τη σταθερότητα ενώ και σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις όσον αφορά τη διαχείριση της κρίσης», αναφέρει ο συνιδρυτής του DKG, Ντιμίτρι Καμίνσκι.

«Δεδομένου του αρχικά υψηλού αριθμού κρουσμάτων η Γερμανία ήταν ιδιαιτέρως αποτελεσματική και περιόρισε επιτυχώς την περαιτέρω εξάπλωση χωρίς να φτάσει στα επίπεδα άλλων χωρών. Έτσι μετά την πανδημία η Γερμανία θα έχει σημαντικά οικονομικά πλεονεκτήματα».

Σε «διαρκή κρίση» το Ισραήλ

Και άλλοι αναλυτές όμως επαινούν τη γερμανική κυβέρνηση για τον τρόπο που διαχειρίζεται την κρίση. «Ως χώρα με μεγάλο πληθυσμό η Γερμανία βρίσκεται σε πραγματικά καλή θέση», επισημαίνει η ειδικός Αναστασία Λάουτερμπαχ.

«Το γεγονός ότι το Ισραήλ βρίσκεται στην πρώτη θέση δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη εάν αναλογιστεί κανείς ότι η χώρα βρίσκεται σε μια διαρκή κρίση και έχει μακρά εμπειρία με το κλείσιμο συνόρων και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης».

Η ίδια επισημαίνει ωστόσο ότι η κατάταξη αποτυπώνει την κατάσταση τη δεδομένη χρονική στιγμή καθότι τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ