ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Επιφυλακτικοί για τις θερινές διακοπές τους οι Γερμανοί

Κορωνοϊός: Επιφυλακτικοί για τις θερινές διακοπές τους οι Γερμανοί
AP Photo/Jens Meyer

Η απειλή του κορωνοϊούκαθιστά επιφυλακτικούς τους Γερμανούς σε ό,τι αφορά το σχεδιασμό των καλοκαιρινών διακοπών τους.

Σύμφωνα με το τελευταίο «Deutschlandtrend» του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, το 31% δηλώνει ότι δεν έχει σχεδιάσει διακοπές για το καλοκαίρι, ενώ το 14% έχει ήδη ακυρώσει τις κρατήσεις του. Το 21% αναφέρει ότι δεν έχει ακόμη κάνει κρατήσεις, αλλά το 28% δηλώνει ότι παραμένει στον αρχικό σχεδιασμό του.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, το 31% αναφέρει ότι επιβαρύνεται «πολύ σοβαρά» ή «σοβαρά» από τους περιορισμούς, με το 69% να δηλώνει ότι επιβαρύνεται «λίγο» ή «καθόλου».

Μπροστά η CDU

Στην ίδια δημοσκόπηση, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) της Άνγκελα Μέρκελ καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό της των τελευταίων δυόμιση χρόνων, κερδίζοντας την αποδοχή των πολιτών στην διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού.

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα και η Χριστιανοκοινωνική Ένωση συγκεντρώνουν 38%, κερδίζοντας τρεις μονάδες από την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες (-3%) καταγράφουν οι Πράσινοι, οι οποίοι πέφτουν στο 19%.Κατά μία μονάδα ενισχύονται και οι συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι οποίοι ανεβαίνουν στο 17% και παραμένουν τρίτη δύναμη. Η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) χάνει μία ακόμη μονάδα και περιορίζεται στο 9%. Σταθεροί παραμένουν η Αριστερά στο 7% και οι Φιλελεύθεροι (FDP) στο 5%.

Υπό έλεγχο η επιδημία

Η επιδημία του κορωνοϊού είναι "υπό έλεγχο" στη Γερμανία έπειτα από ένα μήνα κοινωνικών περιορισμών, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση εκφράζοντας την ικανοποίησή της και υποσχόμενη μαζική παραγωγή μασκών. Για πρώτη φορά, ο μέσος αριθμός των δευτερογενών λοιμώξεων, που δημιουργεί κάθε ασθενής με Covid-19, έπεσε σήμερα κάτω από το 1 και περιορίσθηκε στο 0,7, σύμφωνα με το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, την ομοσπονδιακή αρχή που παρακολουθεί την επιδημία.

Η επιδημία είναι έτσι "υπό έλεγχο και διαχειρίσιμη", υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν. Ο δείκτης αυτός παρακολουθείται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον επειδή έχει πολύ συγκεκριμένο αντίκτυπο στην ικανότητα του υγειονομικού συστήματος να αντέξει το σοκ της επιδημίας.

Σε μια παρέμβασή της που είχε σχολιασθεί πολύ, η Άνγκελα Μέρκελ είχε προειδοποιήσει την Τετάρτη πως οποιαδήποτε νέα αύξηση του δείκτη μετάδοσης θα έφερνε το γερμανικό σύστημα υγείας στα όριά του.

Με τον δείκτη "στο 1,1, μπορεί να φθάσουμε στα όρια του συστήματος υγείας μας σε όρους κλινών εντατικής μέχρι τον Οκτώβριο", είχε προειδοποιήσει. Με τον δείκτη "στο 1,2, θα περιμέναμε το σύστημα υγείας μας να φθάσει στα όριά του τον Ιούλιο. Με τον δείκτη στο 1,3, θα φθάσουμε στα όρια ήδη από τον Ιούνιο".

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ