ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Ουγγαρία: Επικρίσεις για την εντολή Ορμπάν για εκκένωση των νοσοκομείων

Κορωνοϊός - Ουγγαρία: Επικρίσεις για την εντολή Ορμπάν για εκκένωση των νοσοκομείων
Zoltan Mathe/MTI via AP

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, υπεραμύνθηκε σήμερα της αμφιλεγόμενης απόφασής του να απελευθερώσει χιλιάδες νοσοκομειακές κλίνες για να διατεθούν σε ασθενείς της νόσου Covid-19, παρά τις επικρίσεις ειδικών που επισημαίνουν ότι αυτή η απόφαση θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων που πάσχουν από άλλες σοβαρές ασθένειες.

Την 7η Απριλίου, το ουγγρικό υπουργείο Υγείας διέταξε τα νοσοκομεία να κρατήσουν διαθέσιμο τουλάχιστον το 60% των περίπου 70.000 κλινών της χώρας για τους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό κι αν χρειαζόταν να έδιναν εξιτήριο σε άλλους ασθενείς.

«Βρισκόμαστε μεσούσης μιας μεγάλης επιχείρησης στρατιωτικού τύπου, που προκαλεί δυσφορία», είπε σήμερα ο Ούγγρος πρωθυπουργός στην εβδομαδιαία παρέμβασή του στο κρατικό ραδιοφωνικό δίκτυο.

«Προφανώς, πρόκειται για μια ενοχλητική απόφαση, όμως δεν υπάρχει άλλη λύση» τόνισε.

Από τότε που τα νοσοκομεία εφάρμοσαν το μέτρο, τα ουγγρικά ΜΜΕ μεταδίδουν όλο και περισσότερες μαρτυρίες ασθενών ή οικογενειών που δεν έχουν καμία άλλη εναλλακτική νοσηλείας παρά το σπίτι για νοσούντες που έχουν ανάγκη από φροντίδα, την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς καραντίνας.

Η Ουγγαρία, με πληθυσμό περίπου 10 εκατομμυρίων κατοίκων, καταμετρά σχεδόν 1.800 κρούσματα της Covid-19 και 156 θανάτους.

Όμως, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ο αριθμός των κρουσμάτων αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά στη χώρα, που «εισέρχεται σε μια φάση μαζικής μόλυνσης».

«Ελπίζουμε για το καλύτερο, όμως προετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα» υπογράμμισε.

Η απόλυση δύο διευθυντών νοσοκομείων που δεν εφάρμοσαν τη διαταγή εκκένωσης των νοσοκομείων πυροδότησε διαμαρτυρίες εκ μέρους του προσωπικού. Ειδικοί τονίζουν ότι το υπάρχον ποσοστό μόλυνσης στην Ουγγαρία δεν δικαιολογεί αυτήν την απόφαση.

«Δεν είναι δυνατόν 30.000 άνθρωποι να αρρωστήσουν την ίδια στιγμή» εξήγησε χθες ο Φέρεντς Φάλους, πρώην αρχίατρος.

Αντιθέτως, «θα είναι καταστροφή εάν ασθενείς που δεν πάσχουν από τον κορωνοϊό και χρήζουν 24ωρης φροντίδας να σταλούν πίσω στις οικογένειές τους» επισήμανε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να εγκαταστήσει προσωρινά νοσοκομεία για τους ασθενείς της Covid-19.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ