ΚΟΣΜΟΣ

Μ. Βαλς: Θα υπάρξουν και άλλες μεγάλες επιθέσεις στην Ευρώπη

Μ. Βαλς: Θα υπάρξουν και άλλες μεγάλες επιθέσεις στην Ευρώπη
REUTERS/Francois Lenoir

Τη βεβαιότητά του ότι θα υπάρξουν και άλλες μεγάλες επιθέσεις στην Ευρώπη εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Γαλλιάς, Μανουέλ Βαλς στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια εκτιμώντας ότι ο κόσμος έχει εισέλθει σε εποχή "υπερτρομοκρατίας".

"Οφείλουμε αυτή την αλήθεια στους πολίτες μας: θα υπάρξουν κι άλλες επιθέσεις, επιθέσεις μεγάλης κλίμακας, αυτό είναι μια βεβαιότητα. Αυτή η υπερτρομοκρατία είναι εδώ για να μείνει, ακόμη κι αν είναι πρέπει να την πολεμήσουμε με τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα", δήλωσε.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι, ο Γάλλος πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι το επίπεδο της απειλής επιθέσεων είναι τώρα "αναμφίβολα" υψηλότερο από ό,τι πριν τις επιθέσεις στις 13 Νοεμβρίου.

"Έχουμε εισέλθει, όλοι το νιώθουμε έντονα, σε μια νέα εποχή που χαρακτηρίζεται από τη συνεχή παρουσία της υπερτρομοκρατίας. Μια υπερτρομοκρατία που βρίσκεται στην ένωση ενός θρησκευτικού ψευδο-μεσιανισμού και της χρήσης της τρομοκρατίας των μαζών", δήλωσε.

"Μέτωπο" χερσαίας επέμβασης κατά ISIS από Άγκυρα - Ριάντ

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός των Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου εκτίμησε ότι Τουρκία και Σαουδική Αραβία ενδέχεται να αρχίσουν χερσαία επιχείρηση στη Συρία για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτου.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι η Σαουδική Αραβία θα αναπτύξει αεροσκάφη της στην τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ στη βάση αυτής της συνεργασίας.

"Αν υπάρξει μια στρατηγική κατά του Ισλαμικού Κράτους, τότε η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία μπορεί να μετάσχουν σε μια χερσαία επιχείρηση", δήλωσε ο υπουργός, τον οποίο επικαλούνται σήμερα οι εφημερίδες Yeni Safak και Haberturk.

Την σιγουριά του ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ δεν θα έχει τα ηνία της διακυβέρνησης της Συρίας στο μέλλον και πως οι στρατιωτικές επεμβάσεις της Ρωσίας δεν θα τον βοηθήσουν να παραμείνει στην εξουσία, εξέφρασε παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος κρίνει πολύ σημαντική την επίτευξη συμφωνίας για προσωρινή παύση των εχθροπραξιών στη Συρία, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι χρειάζεται να γίνουν πολλά περισσότερα στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Στο στρατιωτικό μέτωπο, οι αντίπαλοι του Μπασάρ Αλ Άσαντ φαίνεται πως ενισχύθηκαν με νέα εφόδια πυραύλων εδάφους - εδάφους ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων στο Χαλέπι.

Διαβάστε ακόμα: Ενίσχυση ανταρτών στη μάχη για Χαλέπι - Χαμόγελα στις ΗΠΑ για εκεχειρία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ