ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Η κηδεία που έθεσε μια ολόκληρη ιταλική πόλη σε καραντίνα

Κορωνοϊός: Η κηδεία που έθεσε μια ολόκληρη ιταλική πόλη σε καραντίνα
Φωτογραφία αρχείου Claudio Furlan/LaPresse via AP

Σε καραντίνα έθεσαν, οι ιταλικές αρχές, την κωμόπολη Σαβιάνο, η οποία βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Νάπολης, μετά την απόφαση πολλών κατοίκων να πουν το ύστατο χαίρε στον εξηνταεξάχρονο δήμαρχο και γιατρό, Κάρμινε Σομέζε, ο οποίος έχασε την ζωή του από κορωνοϊό.

Εκατοντάδες πολίτες κατέβηκαν χθες το απόγευμα στο δρόμο, για να πουν το στερνό αντίο στον δήμαρχο, κατά το πέρασμα της νεκροφόρας, η οποία διέσχισε τις κεντρικές οδούς με ιδιαίτερα χαμηλή ταχύτητα.

«Η απόφαση να επιβάλουμε καραντίνα ήταν αναπόφευκτη. Δεν μπορούμε να κινδυνεύσουμε να δημιουργηθεί νέα εστία μετάδοσης του ιού. Πρέπει να προστατέψουμε την υγεία των κατοίκων του Σαβιάνο αλλά και ολόκληρης της γύρω περιοχής, η οποία είναι ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη», δήλωσε ο περιφερειάρχης της περιοχής της Καμπανίας, με πρωτεύουσα την Νάπολη, Βιντσέντσο Ντε Λούκα.

Μείωση των νεκρών από τον κορωνοϊό παρατηρείται στην Ιταλία καθώς το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους 482 ασθενείς και καταγράφηκαν 3.491 νέα κρούσματα. Την ίδια ώρα, 2.200 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού στη χώρα είναι 175.925. Οι νεκροί έφτασαν τους 23.227. Παράλληλα, 44.927 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Παράλληλα, 2.733 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 25.007 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 80.031 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 65.381 και οι νεκροί 12.050. Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 22.184, με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 2.965. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 15.692, με 1.059 νεκρούς.

Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού δεν παρουσιάζει ουσιαστική μεταβολή (μόνο 2 λιγότερα κρούσματα) ενώ το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχασαν την ζωή τους 93 λιγότεροι άνθρωποι.

Οι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας, για δέκατη πέμπτη ημέρα, συνεχίζουν να μειώνονται, όπως και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Οι θεραπευμένοι είναι 363 λιγότεροι από το περασμένο εικοσιτετράωρο. Σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, η μεγάλη πρόκληση, τώρα, είναι να μπορέσει να ελεγχθεί επαρκώς η κατάσταση των ασθενών σε κατ΄οίκον περιορισμό, για να υπάρξει η βεβαιότητα ότι έχουν θεραπευθεί, και μόνον στην συνέχεια να ξαναρχίσουν να έχουν επαφές με μέλη της οικογένείας τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ