ΚΟΣΜΟΣ

Σε σοβαρή κατάσταση μετά από εγχείρηση ο Κιμ Γιονγκ Ουν;

Σε σοβαρή κατάσταση μετά από εγχείρηση ο Κιμ Γιονγκ Ουν;
AP Photo

Την αποκάλυψη ότι η υγεία του ηγέτη της Βόρειας Κορέας αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο μετά από εγχείρηση στην οποία υπεβλήθη κάνει το CNNi επικαλούμενο πληροφορίες Αμερικανού αξιωματούχου με απευθείας γνώση των πληροφοριών αυτών. 

Μάλιστα δεύτερη πηγή με πρόσβαση στις απόρρητες πληροφορίες είπε στο CNNi ότι οι ΗΠΑ ερευνούν ενδελεχώς αναφορές γύρω από την υγεία του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα τα σενάρια για την υγεία του Κιμ οργίασαν όταν αυτός δεν παρέστη στους εορτασμούς για την επέτειο γενεθλίων του παππού του, στις 15 Απριλίου. Η τελευταία φορά που τον είδε κάποιος ήταν τέσσερις ημέρες πριν από τη γιορτή αυτή, σε κυβερνητική συνάντηση.

Ένας άλλος Αμερικανός αξιωματούχος είπε τη Δευτέρα στο CNNi ότι οι ανησυχίες για την υγεία του βορειοκορεάτη ηγέτη είναι βάσιμες αλλά είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η ακριβής κατάστασή του.

Μια online εφημερίδα της Νότιας Κορέας ανέφερε ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν υποβλήθηκε σε επέμβαση στην καρδιά στις 12 Απριλίου, λόγω «υπερβολικού καπνίσματος, παχυσαρκίας και υπερβολικής εργασίας» και έκτοτε βρίσκεται σε μια βίλα στην επαρχία Hyangsan όπου αναρρώνει.

Πηγή από τη Νότια Κορέα δήλωσε στο CNNi ότι οι κορυφαίοι παγκόσμιοι ηγέτες έχουν στην κατοχή τους αναφορές για την κατάσταση της υγείας του Κιμ Γιονγκ Ουν, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να τις επιβεβαιώσουν.

Τα προβλήματα του βορειοκορεάτη ηγέτη λόγω του τσιγάρου και της παχυσαρκίας είναι γνωστά.

Εν τω μεταξύ, αξιωματούχοι των ΗΠΑ απευθύνθηκαν σε εμπειρογνώμονες της Βόρειας Κορέας - ιδιαίτερα σε αυτούς που έχουν μελετήσει το καθεστώς Κιμ - για να μιλήσουν για προγραμματισμό έκτακτης ανάγκης, ανέφερε στο CNNi μια τρίτη πηγή που έχει γνώση των επικοινωνιών.

Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει «σκοτεινή» καθώς η συγκέντρωση πληροφοριών από τη Βόρεια Κορέα είναι εξαιρετικά δύσκολη - ένας από τους πιο απαιτητικούς στόχους για τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, καθώς η Βόρεια Κορέα ελέγχει στενά όλες τις πληροφορίες γύρω από τον ηγέτη της, ο οποίος είναι κάτι σαν θεότητα στη χώρα.

Ανησυχία και φήμες

Οι απουσίες του Κιμ Γιονγκ Ουν από τα επίσημα κρατικά Μέσα συχνά εγείρουν εικασίες και φήμες για την κατάσταση της υγείας του. Στη Βόρεια Κορέα δεν υπάρχει ελευθερία του τύπου και συχνά υπάρχει μια μαύρη τρύπα σε ό,τι αφορά στον ηγέτη της χώρας.

Η τελευταία φορά που εμφανίστηκε ο Κιμ στα κρατικά Μέσα ήταν στις 11 Απριλίου. Στις 15 Απριλίου, την πιο μεγάλη αργία της Β. Κορέας, αθώς γιορτάζεται η επέτειος γέννησης του πατέρα του και ιδρυτή της χώρας, Κιμ Ιλ Σουνγκ, δεν έγινε καμία αναφορά για τις κινήσεις του Κιμ Γιονγκ Ουν, με τους ειδικούς να μην ξέρουν σε τι συμπέρασμα να καταλήξουν.

Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Το 2014 ο Κιμ είχε εξαφανιστεί από τη δημόσια σφαίρα για περισσότερο από έναν μήνα, με τις φήμες για την υγεία του να οργιάζουν. Εμφανίστηκε με αθλητική περιβολή και λίγες ημέρες αργότερα η υπηρεσία πληροφοριών της Νότιας Κορέας είχε πει ότι είχε αφαιρέσει μια κύστη από τον αστράγαλό του.

Παρόλα αυτά, με την ανησυχία γύρω από την υγεία του Κιμ να αυξάνει, η κατάσταση των σχέσεων ΗΠΑ-Νότιας Κορέας ανησυχεί αξιωματούχους των ΗΠΑ, σύμφωνα με πηγές στο CNNi.

Τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι δύο χώρες έχουν «εξαιρετική σχέση», αλλά πρόσθεσε ότι θέλει να πληρώσουν περισσότερα για την παρουσία των ΗΠΑ στη χώρα. Οι δύο χώρες έχουν χάσει πολλές προθεσμίες για αυτές τις διαπραγματεύσεις. Και τώρα οι προσωπικές διαπραγματεύσεις παρεμποδίζονται εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ