ΚΟΣΜΟΣ

S-400: To Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπενθυμίζει στην Άγκυρα την απειλή κυρώσεων

S-400: To Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπενθυμίζει στην Άγκυρα την απειλή κυρώσεων
Serbian Presidential Press Service via AP

Με την υπενθύμιση της απειλής των κυρώσεων απαντά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στα δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειες για την ενεργοποίηση του ρωσικού αντιαεροπορικού και αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Σε σημερινή δήλωση που έκανε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών στους Έλληνες ανταποκριτές υπενθυμίζει ότι η Ουάσιγκτον αντιτίθεται σθεναρά στην απόκτηση των S-400 από την Άγκυρα και ότι οι διαβουλεύσεις για την επιβολή των κυρώσεων που προβλέπονται στο πλαίσιο του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA) συνεχίζουν να λαμβάνουν χώρα.

«Συνεχίζουμε να τονίζουμε στο υψηλότερο επίπεδο ότι η αγορά των S-400 είναι το αντικείμενο συνεχιζόμενων συζητήσεων που αφορούν την επιβολή κυρώσεων στο πλαίσιο του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA) και παραμένει ένα σημαντικό εμπόδιο στη διμερή σχέση και στο ΝΑΤΟ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι η αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 δείχνει το πόσο σοβαρά η αμερικανική κυβέρνηση προσεγγίζει το ζήτημα των S-400.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο πρόεδρος Ερντογάν και τα ανώτερα στελέχη του κατανοούν τη θέση μας», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

O κορωνοϊός καθυστερεί τα σχέδια της Άγκυρας

Τα σχέδια της Τουρκίας για ενεργοποίηση των νέων ρωσικών πυραύλων S-400 πρόκειται να καθυστερήσουν εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, μετέδωσε το Reuters.

Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων, Τούρκος ανώτερος αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται, δήλωσε ότι η ενεργοποίηση του πυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400 που αγοράστηκε από τη Ρωσία καθυστέρησε λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Ωστόσο, η καθυστέρηση αυτή δεν θα οδηγήσει στην ακύρωση του τουρκικού προγράμματος ανέφερε η ίδια πηγή.

«Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω στην απόφαση ενεργοποίησης των S-400, (αλλά) λόγω του Covid-19 […] το σχέδιο που προέβλεπε ότι θα είναι έτοιμοι τον Απρίλιο θα καθυστερήσει» δήλωσε, προσθέτοντας ότι έμειναν ορισμένα τεχνικά ζητήματα έμειναν να ξεπεραστούν. Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι η καθυστέρηση μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν έγινε κανένα σχόλιο από την πλευρά του υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.

Η αγορά του συστήματος S-400 από την Τουρκία έχει προκαλέσει κρίση στις σχέσεις της Άγκυρας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ, καθώς -όπως υποστηρίζουν- η ενσωμάτωση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος στο οπλοστάσιο μίας χώρας-μέλους της Συμμαχίας καθιστά ευάλωτα τα οπλικά της συστήματα απέναντι στη Ρωσία, η οποία ενδέχεται με αυτό τον τρόπο να έχει πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ