ΚΟΣΜΟΣ

Μάας: H αλληλεγγύη με τους εταίρους της Ευρωπαϊκή Ένωσης είναι και προς το δικό μας συμφέρον

Μάας: H αλληλεγγύη με τους εταίρους της Ευρωπαϊκή Ένωσης είναι και προς το δικό μας συμφέρον
Bernd von Jutrczenka/dpa via AP

Λίγο πριν από την τηλεδιάσκεψη κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πανδημία του κορωνοϊού, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, τόνισε, ενόψει της ανάληψης της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Γερμανία στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, την ιδιαίτερη ευθύνη της χώρας του για το ξεπέρασμα  της κρίσης.

«Στην κρίση είναι ιδιαίτερα σημαντική η ηγεσία και φυσικά η δική μας προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καθίσταται τώρα ακόμη πιο σημαντική», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) πολιτικός στο Γερμανικό Πρακτορείο ειδήσεων (dpa).

«Πρέπει να διατηρηθεί η ικανότητα δράσης των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, να βελτιστοποιηθεί η διαχείριση κρίσεων, να αναπτυχθεί μια ελεγχόμενη στρατηγική εξόδου και πάνω απ’ όλα να δρομολογηθεί η οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης. Η προεδρία μας θα αξιολογηθεί με αυτά τα κριτήρια», πρόσθεσε.

Ο Μάας τόνισε επίσης ότι η αλληλεγγύη της Γερμανίας προς τις χώρες, οι οποίες πλήττονται πολύ σκληρότερα από την κρίση, είναι και προς το ίδιον συμφέρον της Γερμανίας. «Η αλληλεγγύη ανήκει στις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ. Αλλά η αλληλεγγύη είναι επίσης προς το συμφέρον μας ως οικονομίας προσανατολισμένης στις εξαγωγές: Εάν μεγάλα τμήματα της ΕΕ βρίσκονται σε κρίση, ποιος θα αγοράσει τα προϊόντα μας;».

Η Γερμανία θα αναλάβει την 1η Ιουλίου την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για το δεύτερο εξάμηνο του 2020. Ο Μάας τόνισε ότι «πρέπει, παρά τον κορωνοϊό, αλλά και εξαιτίας αυτού, να προωθήσει και άλλα στρατηγικά σημαντικά θέματα». Ανέφερε ως τέτοια την «προστασία του κλίματος, τη φυγή και τη μετανάστευση ανθρώπων, το κράτος δικαίου και την ψηφιοποίηση. Είναι σημαντικό να εξαγάγουμε σωστά διδάγματα από την κρίση και να ρυθμίσουμε εκ νέου ορισμένους μοχλούς στην ΕΕ», είπε.

Ένα άλλο βασικό θέμα της γερμανικής προεδρίας θα είναι οι διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία σχετικά με τη συνεργασία της με την ΕΕ μετά το Brexit. Ο Μάας τόνισε ότι αυτές «θα γίνουν πολύ πιο δύσκολες λόγω της κρίσης του κορωνοϊού. Φυσικά θα είναι ένα τεράστιο, διπλό βάρος εάν πρέπει στα τέλη του έτους να αντιμετωπίσουμε το Brexit εκτός από τον κορωνοϊό », δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ