ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Μειώνονται οι θάνατοι και τα κρούσματα στη Νέα Υόρκη - Πού στρέφεται η προσοχή

Κορωνοϊός: Μειώνονται οι θάνατοι και τα κρούσματα στη Νέα Υόρκη - Πού στρέφεται η προσοχή
AP Photo

Καθώς ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία στη Νέα Υόρκη μειώνεται σταδιακά, ο κυβερνήτης της πολιτείας Άντριου Κουόμο έχει στρέψει την προσοχή του στο ζήτημα της ιχνηλάτισης των επαφών αλλά και της εκτεταμένης διενέργειας εξετάσεων στον πληθυσμό, καθώς θεωρεί ότι αυτά τα δύο στοιχεία είναι τα κλειδιά για να ξανανοίξει η οικονομία της Πολιτείας.

Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε ο κυβερνήτης, οι νοσηλευόμενοι με Covid-19 έπεσαν σήμερα κάτω από τις 16.000, καθώς ο αριθμός τους βαίνει μειούμενος για ένατη συνεχή ημέρα. Έχουν επίσης μειωθεί και εκείνοι που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ενώ οι θάνατοι ανήλθαν στους 474 το τελευταίο 24ωρο. Πρόκειται για τον μικρότερο αριθμό θανάτων που έχει καταγραφεί στη Πολιτεία από την 1η Απριλίου.

Ο Κουόμο προειδοποίησε πάντως ότι δεν είναι τώρα η στιγμή για «απερισκεψίες» και ότι η Πολιτεία δεν πρέπει να επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς υπερβολικά γρήγορα, επειδή αν αυξηθούν πολύ οι επαφές μεταξύ των ανθρώπων, είναι θέμα ημερών να αυξηθούν και οι εισαγωγές σε νοσοκομεία.

Παράλληλα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συνεργαστεί με τις γειτονικές Πολιτείες του Κονέκτικατ και του Νιου Τζέρσεϊ σε ένα κοινό πρόγραμμα ιχνηλάτισης των ανθρώπων που εκτέθηκαν στον νέο κορωνοϊό, σε μια προσπάθεια να μη εξαπλωθεί περαιτέρω η πανδημία.

Επικεφαλής αυτής της φιλόδοξης προσπάθειας θα τεθεί ο Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης και πρώην υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προσεχείς προεδρικές εκλογές.

Πολλοί άνθρωποι που κατοικούν στο Κονέκτικατ ή το Νιου Τζέρσεϊ μετακινούνται καθημερινά στη Νέα Υόρκη για να εργαστούν, ένα γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό. Ο Μπλούμπεργκ θα συμβάλλει σε αυτό το σχέδιο και οικονομικά, με ένα ποσό άνω των 10 εκατομμυρίων δολαρίων, είπε η βοηθός του Κουόμο, Μελίσα ΝτεΡόζα.

Ο Κουόμο υπενθύμισε ότι οι τρεις Πολιτείες συνεργάζονται ήδη, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης περιφερειακής προσπάθειας ώστε να συντονίσουν την επανεκκίνηση των οικονομιών τους. «Είναι καλύτερο να γίνει αυτή η ιχνηλάτιση σε μια τριπολιτειακή περιοχή. Γιατί; Επειδή έτσι λειτουργεί η κοινωνία μας, ο ιός δεν σταματά στα όρια της δικαιοδοσίας μας», εξήγησε, προσθέτοντας ότι θα χρειαστεί μια «στρατιά» χιλιάδων ανθρώπων για να υλοποιηθεί αυτή η πρωτοβουλία.

Νέες συστάσεις για τη χρήση φαρμάκων σε ασθενείς από Αμερικανούς ειδικούς

Μια ομάδα Αμερικανών ειδικών, υπό την αιγίδα των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (ΝΙΗ), συμβούλευσε επισήμως τους γιατρούς να μην χορηγούν στους ασθενείς με Covid-19 υδροξυχλωροκίνη σε συνδυασμό με αζιθρομυκίνη, λόγω του κινδύνου εμφάνισης καρδιολογικών προβλημάτων.

«Εξαιρουμένου του περιβάλλοντος κλινικών δοκιμών, η επιτροπή (…) συνιστά να μην χρησιμοποιούνται τα ακόλουθα φάρμακα για τη θεραπεία της Covid-19: ο συνδυασμός υδροξυχλωροκίνης με αζιθρομυκίνη, λόγω πιθανής τοξικότητας» προειδοποίησαν οι ειδικοί στις οδηγίες τους που δημοσιοποιήθηκαν την Τρίτη. Συνέστησαν επίσης να μην χρησιμοποιούνται τα φάρμακα λοπιναβίρη/ριτοναβίρη που χορηγούνται συνήθως σε ασθενείς με HIV.

Στην επιτροπή αυτή μετέχουν δεκάδες εκπρόσωποι των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, ιατρικών συλλόγων, πανεπιστημίων, νοσοκομειακών κέντρων και ομοσπονδιακών υπηρεσιών. Η δουλειά της είναι να συντάσσει τους κανόνες για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζονται οι ασθενείς με SARS-CoV-2, με βάση τις μελέτες που έχουν γίνει μέχρι τώρα.

«Στην παρούσα φάση, κανένα φάρμακο δεν έχει δείξει ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για τη θεραπεία της Covid-19», γράφει στις συστάσεις της.

Όσον αφορά τη χορήγηση μόνο υδροξυχλωροκίνης, χωρίς το αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη, καθώς και τη χορήγηση του αντιιικού φαρμάκου ρεμδεσιβίρη, η επιτροπή εξηγεί ότι δεν υπάρχουν ακόμη εμπεριστατωμένες μελέτες που να κλίνουν υπέρ της μίας ή της άλλης κατεύθυνσης. «Δεν υπάρχουν επαρκή κλινικά δεδομένα για να συστήσουμε ή να αποτρέψουμε τη χλωροκίνη ή την υδροξυχλωροκίνη», ανέφεραν.

«Αν χρησιμοποιούνται η χλωροκίνη ή η υδροξυχλωροκίνη, οι κλινικοί γιατροί πρέπει να παρακολουθούν αν θα εμφανιστούν ανεπιθύμητες παρενέργειες στον ασθενή», κυρίως καρδιακές αρρυθμίες. Η παρενέργεια αυτή είναι γνωστή στους γιατρούς, γιατί το συγκεκριμένο φάρμακο χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια για τη θεραπεία της ελονοσίας.

Η υδροξυλωροκίνη χορηγείται μαζί με αζιθρομυκίνη σε πολλά νοσοκομεία σε όλον τον κόσμο. Αυτό το «κοκτέιλ» φαρμάκων προωθείται κυρίως από τον Γάλλο γιατρό Ντιντιέ Ραούλ. Συνάδελφοί του ωστόσο τον επικρίνουν επισημαίνοντας ότι απαιτούνται πιο ασφαλείς κλινικές δοκιμές για να διαπιστωθεί αν όντως ο συνδυασμός αυτός βοηθά τους ασθενείς να αναρρώσουν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε αρχικά χαρακτηρίσει «δώρο εξ ουρανού» αυτό το κοκτέιλ, όμως το τελευταίο διάστημα, μετά τις αμφισβητήσεις και τα ανησυχητικά αποτελέσματα που δημοσιοποίησαν αρκετοί γιατροί, δεν αναφέρεται πλέον στη χλωροκίνη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ