ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Η Ρωσία στηρίζει Κίνα - «Δεν είχαν λόγο να αποκρύψουν στοιχεία»

Κορωνοϊός: Η Ρωσία στηρίζει Κίνα - «Δεν είχαν λόγο να αποκρύψουν στοιχεία»
AP Photo/Mark Schiefelbein

Το Κρεμλίνο, συντασσόμενο για μια ακόμη φορά με την κινεζική ηγεσία μετά την απόφαση των αρχών της Πολιτείας Μιζούρι των ΗΠΑ να παραπέμψουν την Κίνα στην δικαιοσύνη με την κατηγορία ότι απέκρυψε στοιχεία για τον κορωνοϊό, δηλώνει ότι δεν είδε να επιβεβαιώνεται κανένα επιχείρημα που υποστηρίζει ότι Κίνα έκρυβε στοιχεία για τον ιό.

Ο Πεσκόφ υπογράμμισε ότι «ο κορωνοϊός συνιστά κοινή πρόκληση για όλη την ανθρωπότητα, πρόκληση για την παγκόσμια οικονομία και για κάθε χώρα ξεχωριστά».

«Ο πρόεδρος Πούτιν είναι πεπεισμένος ότι, για να νικήσουμε όλοι τον κορωνοϊό και να βγει σταδιακά η παγκόσμια οικονομία από την κρίση, απαιτούνται κοινές, συντονισμένες προσπάθειες. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο βρισκόμαστε σε πλήρη επαφή με τους κινέζους εταίρους μας», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

ΠΟΥ: Οι ΗΠΑ να αναθεωρήσουν για την χρηματοδότηση

Νωρίτερα, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), παρότρυνε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αναθεωρήσει την απόφασή της να παγώσει τη χρηματοδότηση προς τον Οργανισμό, να υποστηρίξει το έργο του για «να σωθούν ζωές».

«Οι ΗΠΑ έχουν υποστηρίξει τον ΠΟΥ, είναι η χώρα που προσφέρει τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση. Το εκτιμάμε αυτό, το θεωρούμε πολύτιμο», τόνισε.

Ο Τέντρος, σημειώνοντας πως η αμερικανική χρηματοδότηση είχε επίσης συμβάλει να βελτιωθεί το σύστημα υγείας στην πατρίδα του, την Αιθιοπία, την περίοδο που ήταν υπουργός Υγείας, υπογράμμισε ότι ξέρει από πρώτο χέρι πόσο μεγάλη σημασία έχει.

«Ελπίζω οι ΗΠΑ να το πιστέψουν πως αυτή είναι μια σημαντική επένδυση, όχι μόνο για να προσφερθεί βοήθεια σε άλλους, αλλά και για να μείνουν ασφαλείς οι ίδιες», εξήγησε.

«Ελπίζω λοιπόν ότι το πάγωμα της χρηματοδότησης θα επανεξεταστεί και ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν ξανά το έργο του ΠΟΥ, θα συνεχίσουν να σώζουν ζωές», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ανακοινώσει στις 15 του μηνός ότι έδωσε εντολή να ανασταλεί μέχρι νεοτέρας η συμβολή των ΗΠΑ στη χρηματοδότηση του ΠΟΥ, εξαιτίας της «κακής» διαχείρισης της πανδημίας του κορωνοϊού που του προσάπτει.

«Σήμερα, διατάσσω την αναστολή της χρηματοδότησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για όσο θα διενεργείται έρευνα για να εξεταστεί ο ρόλος του ΠΟΥ στην κακή διαχείριση και στη συγκάλυψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού», είχε πει ο Τραμπ.

«Ο κόσμος έλαβε πολλές ψευδείς πληροφορίες για τη μετάδοση και τη θνητότητα» της ασθένειας COVID-19, που προκαλεί ο κορωνοϊός, είχε προσθέσει ο Τραμπ, καταφερόμενος επί μακρόν εναντίον αυτής της υπηρεσίας του ΟΗΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ