ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - ΠΟΥ: Αναμένονται σημαντικές ανακοινώσεις για παραγωγή φαρμάκων και εμβολίων

Κορωνοϊός - ΠΟΥ: Αναμένονται σημαντικές ανακοινώσεις για παραγωγή φαρμάκων και εμβολίων
Mauro Scrobogna/LaPresse via AP

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρόκειται να ανακοινώσει την Παρασκευή μια «συνεργασία ορόσημο» για την επιτάχυνση της ανάπτυξης, της παραγωγής και της χρήσης ασφαλών, αποτελεσματικών φαρμάκων, τεστ και εμβολίων που θα επιτρέπουν την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία του κορωνοϊού.

Σε μια λακωνική ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι η πρωτοβουλία αυτή έχει ως στόχο να καταστήσει τις τεχνολογίες κατά του νέου κορωνοϊού «προσβάσιμες σε όσους τις χρειάζονται, παγκοσμίως».

Δεν έδωσε ωστόσο περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους ανέφερε στις 6 Απριλίου ότι σκόπευε να ανακοινώσει μια πρωτοβουλία για την επιτάχυνση της έρευνας, της ανάπτυξης και της παραγωγής εμβολίων αλλά και μηχανισμών για τη δίκαιη διανομή τους.

Νωρίτερα, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, παρότρυνε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αναθεωρήσει την απόφασή της να παγώσει τη χρηματοδότηση προς τον Οργανισμό, να υποστηρίξει το έργο του για «να σωθούν ζωές».

«Οι ΗΠΑ έχουν υποστηρίξει τον ΠΟΥ, είναι η χώρα που προσφέρει τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση. Το εκτιμάμε αυτό, το θεωρούμε πολύτιμο», τόνισε.

Ο Τέντρος, σημειώνοντας πως η αμερικανική χρηματοδότηση είχε επίσης συμβάλει να βελτιωθεί το σύστημα υγείας στην πατρίδα του, την Αιθιοπία, την περίοδο που ήταν υπουργός Υγείας, υπογράμμισε ότι ξέρει από πρώτο χέρι πόσο μεγάλη σημασία έχει.

«Ελπίζω οι ΗΠΑ να το πιστέψουν πως αυτή είναι μια σημαντική επένδυση, όχι μόνο για να προσφερθεί βοήθεια σε άλλους, αλλά και για να μείνουν ασφαλείς οι ίδιες», εξήγησε.

«Ελπίζω λοιπόν ότι το πάγωμα της χρηματοδότησης θα επανεξεταστεί και ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν ξανά το έργο του ΠΟΥ, θα συνεχίσουν να σώζουν ζωές», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ανακοινώσει στις 15 του μηνός ότι έδωσε εντολή να ανασταλεί μέχρι νεοτέρας η συμβολή των ΗΠΑ στη χρηματοδότηση του ΠΟΥ, εξαιτίας της «κακής» διαχείρισης της πανδημίας του κορωνοϊού που του προσάπτει.

«Σήμερα, διατάσσω την αναστολή της χρηματοδότησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για όσο θα διενεργείται έρευνα για να εξεταστεί ο ρόλος του ΠΟΥ στην κακή διαχείριση και στη συγκάλυψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού», είχε πει ο Τραμπ.

«Ο κόσμος έλαβε πολλές ψευδείς πληροφορίες για τη μετάδοση και τη θνητότητα» της ασθένειας Covid-19, που προκαλεί ο κορωνοϊός, είχε προσθέσει ο Τραμπ, καταφερόμενος επί μακρόν εναντίον αυτής της υπηρεσίας του ΟΗΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ