ΚΟΣΜΟΣ

Επίσκεψη Κέρι στην Αλβανία και προτροπές στην κυβέρνηση Ράμα

Επίσκεψη Κέρι στην Αλβανία και προτροπές στην κυβέρνηση Ράμα
Ben Stansall - WPA Pool/Getty Images/Ideal Images

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι κατά την επίσκεψή του στα Τίρανα, παρότρυνε την αλβανική πολιτική τάξη να ολοκληρώσει τις αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη μεταρρύθμιση στο σύστημα της Δικαιοσύνης, που θα καταστήσει αδύνατον σε ατομα με σκοτεινό παρελθόν να εισχωρήσουν στην πολιτική, και θα τιμωρήσει τους διεφθαρμένους πολιτικούς και δημόσιους λειτουργούς.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα περιέγραψε τις σχέσης της χώρας με την Ουάσινγκτον ως «ειδικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών».

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Ράμα ανέφερε κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Κερι, ότι «η Αλβανία και οι Αλβανοί είναι ευγνώμονες προς τις ΗΠΑ που έχουν σταθεί στο πλευρό τους».

«Η επίσκεψη του Τζον Κέρι αποτελεί τον καλύτερο τρόπο έναρξης των εορταστικών εκδηλώσεων για την 25η επέτειο από την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Αλβανίας», δήλωσε ο Ράμα.

Στο επίκεντρο τον συνομιλιών ήταν οι εξελίξεις στα Βαλκάνια στο πλαίσιο της καταπολέμησης της θρησκευτικής τρομοκρατίας, το Κόσοβο, το πολυσυζητημένο θέμα τον μεταρρυθμίσεων στο δικαστικό σύστημα, και το θέμα της υποδοχής στην Αλβανία 2.000 Ιρανών μουτζαχεντίν της οργάνωσης «Μουτζαχεντίν-ε-Χαλκ», που βρίσκονται στο στρατόπεδο «Ελευθερία» στο Ιράκ και προστατεύονται από τους Αμερικανούς που τους θεωρούν αντιπολίτευση της ιρανικής κυβέρνησης.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ συναντήθηκε επίσης και με τον Αλβανό ομόλογό του Ντίτμιρ Μπουσάτι και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Λουλζίμ Μπάσα.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ